Gondoltad volna az etyeki Korda Filmparkról…?

…hogy a magyar származású Korda Sándorról, a brit filmipar nyomatékos alakjáról lett elnevezve, de tulajdonképpen ennyi és nem több? Ugyanis a Filmstúdió Demján Sándor nagyvállalkozóé? Hogy Korda Sándor becsületes neve Kellner Sándor László és a „Korda”, mint „szív” jelző az iskolájában meglátott latin, a Sursum corda (Emeljétek fel szíveteket!) szentmise részletből származik? Hogy, ha filmforgatás van, és véletlenül benyitsz az egyik terembe, súlyos pénzbírsággal számolhatsz? Vagy, hogy ha tűz ütne ki egy forgatáskor, olyan hab tölti ki a teret, amiben az ember kap levegőt és később víz formájában távozik, így a díszleteket többé-kevésbé egyben hagyva?

 

Az etyeki filmkomplexum 2007-ben jött létre és azóta olyan filmek forgatási helyszínéül szolgált, mint például a Hellboy második része (Pokolfajzat), The Borgias filmsorozat, vagy a Valami Amerika második része. A forgatás úgy történik, hogy különböző nemzetiségű filmstábok jönnek felmérni a terepet, és ha úgy döntenek, hogy kell nekik egy adott díszlet, saját maguk ízlésére alakíthatják, természetesen a saját költségvetésükön.

Valahol az illúziók tárháza is a hely, ugyanis a díszletek csak az alapot adják meg a filmeknek, a nagy részét, - mint azt tudjuk – számítógépes technikával egészítik ki. Példának okáért a Hellboy II, Az Aranyhadsereg című filmben, amikor meghal a zöld szörny, az épület oldalán távozik a világból, aminek zöld paca maradványai a mai napig látszódik a New York-i utcarészben. Az 1930-as éveket idéző utca részlet New York azon szakaszát láttatja, amiből a Brooklyn híd is látszik és a falakon levő firkák az akkori kezdetleges graffitik, amiket a stúdióba külön New Yorkból érkező „fal firkász művészek” örökítettek meg.

Nem kifejezetten szándékom minden különlegességről lerántani a leplet, éppen ezért a továbbiakban javaslom, győződj meg róluk saját magad!

Érdekességként egy-két programajánló. Filmes nyári program keretében megismerkedhetünk többek között a stúdió történetével, a forgatás érdekességeivel, a szereplőválogatás titkaival. Kipróbálhatjuk a szinkronhangozást vagy épp ellátogathatunk a díszletek közé. Egy másik különleges program, a filmbuilding keretében az erre jelentkezők részt vehetnek filmforgatáson, ahol szakemberek segédkezésével egy adott forgatókönyv alapján elkészítik saját filmjüket, amit végül DVD-n kapnak meg.

A Korda Filmpark bejárata egy szimbólum. Rájössz mit jelképez?

Ha a Wild tracks programot választod, saját magad utó szinkronizálhatod hangmérnök pártfogásában a már elkészült filmeket az arra kijelölt hangstúdióban. Vagy kaszkadőr show-ra vagy kíváncsi? Időközönként lehetőség nyílik rá, hogy az odalátogatók megtekintsék a kaszkadőrök munkáját, ezzel belekóstolva veszélyes feladatukba. Izgalmasan hangzik, nemde bár?

 

Ivanits Annamária