Hátborzongató Hans Zimmer est a Vörösmarty Színházban Székesfehérváron

 

Lúdbőrzés, heves szívverés, látvány, óriási élmény az ausztrál Lisa Gerrarddal, akinek különleges hangja a Gladiátor című filmben hallható és ezt a világot elhozta nekünk személyesen is. Ez jellemezte az estet, amikor a budapesti hatvan fős Monarchia szimfonikus zenekar adott egyedülálló élményt Werner Gábor karmester vezényelésével.

 

2017. február 19-én, vasárnap kétszer is megtekinthető volt a felejthetetlen program, ám a délután 15 órás és az esti 19 órás előadásra is hamar elkapkodták a jegyeket. Nem csoda, hiszen olyan híres Hans Zimmer klasszikusokat játszott a Monarchia zenekar a nagyérdeműnek, mint az Arthur Király, Sherlock Holmes, Da Vinci-kód, Batman, Esőember, Transformers, Rush, de még sorolhatnám tovább. Mindenesetre meg kell hagyni, nagyon erős és szimpatikus kezdés volt a szimfonikusok részéről a Karib-tenger kalózai filmzene.

Körbe nézve a nézőközönségen, - akik között mindenféle korosztály volt – azonnal felismerték a muzsikát. Volt, aki mosolygott, volt, aki teljesen beleélte magát és csukott szemmel hallgatta remekművet, de akadt, aki feszült figyelemmel fürkészte a zenekar tagjait, ahogyan a húrokat nyúzzák. Profizmus. Ezt csodálhattuk meg. Öröm volt látni, hogy ez a műsor a fiatalokat is kimozdította a színházba. Nem hiába, tud valamit ez a Hans Zimmer. Viccet félre téve, Zimmer korunk egyik legismertebb zeneszerzője és joggal szeretnének vele közös munkát a producerek. Ha már a jognál tartunk… Mivel jogvédelmi szempontból nem készíthettünk fényképet az előadásról, így csak a kezdés előtti pillanatokat rögzítettem, ami itt látható:

 

Az első felvonás egy órás volt, amit húsz perc szünet követett. Itt elcsíphető volt pár beszélgetés, amiből az jött le, tetszik az embereknek. Egy hölgy a következőt mondta: Le a kalappal a zenekar előtt. Kiérezhető a zenéjükből a feszültség. Zakatolt a szívem. Ezt alátámasztotta a mellettem ülő nő gesztusa is, aki végig simított libabőrös karján. A Golden Globe jelölt Lisa Gerrard a fél világot átutazta, csak, hogy az eredeti hangon halljuk felcsendülni az öt Oscar-díjas Gladiátor film zenéjét. Megjelent Ő, mint egy díva, hosszú, vörös ruhában, mi pedig személyesen is átélhettük a film legkatartikusabb jelenetét. Lisa torkát is lehetett látni belerezegni egy-egy áthajlásnál. Még mielőtt azt hinné a kedves Olvasó, hogy egyetlen énekszámot hallhattunk tőle, leírom hamar, hogy a Mission Impossible alá is énekelt misztikus hangjával.

Csalafinta mosolyával zárult a műsor, amit a nagyérdemű hálás tapsvihara kísért. Természetesen nem maradhatott el a ráadás sem, amiből a közönség máris dupla adaggal kapott. Így köszönt el a páratlan szimfonikus zenekar a világszerte kedvelt Karib-tenger kalózai muzsikával Fehérvártól.

 

Ivanits Annamária