Nyárzáró koncertek az agárdi Popstrandon

 

2015. augusztus 22-én a bátor érdeklődőket és a visszatérő rajongókat nem riasztotta el a borús időjárás a 39. éve megrendezett agárdi Popstrandtól, ahol ezúttal a Senso Magico és a Magna Cum Laude debütált. Tudtad, hogy a Senso Magico egyet jelent a feel alright, érezd jól magad, másik értelmezésben boszorkányszem kifejezéssel? Többek között ezt is megtudhattuk Rota Francescotól, aki 2007-ben alapította a soul/funk zenekarát Ujvári Péterrel. Az együttes további tagjai: Tusor Péter, Szalóczy Miklós és Harmati Máté. Az Eurovíziós Dalfesztivál hazai versenyén is induló csapat immár 5 albumot maguk mögé tud, amiből három nagylemez: Sensoul, Senso Unico, Sensomatico.

A közönség ezúttal is tartotta a távolságot, de ez a tartózkodás apránként kezdett oldódni, főleg a Magenta ajándékutalványok dobálásánál, amit az egyes számok alatt a legaktívabban szórakozó hölgy kapta. Az előzenekar többek között olyan átdolgozásokat játszott, mint a De nehéz az iskolatáska, Sunshine day, Daft punk: Get lucky. Utóbbi számra már nem csak az idősebbek perdültek táncra, hanem a fiatalok is kiléptek a komfortzónájukból. Az Emlékút című dalt Turbók János főrendező úrnak játszották el, ezzel felköszöntve őt születésnapján. A szám alatt gyerekek szaladgáltak a murvás részen. Őket nézve és közben a dalszöveget hallgatva elkalandozhattunk a nosztalgia mezején. Személy szerint először voltam Senso Magico koncerten, barátkoztam a stílussal.

Senso Magico

Én jobban el tudom képzelni a zenekart egy romantikus vacsora közben, ahogy játszik, vagy egy bárban, esetleg lagziban. A műfajra maga a gitáros-vokalista is tett egy vicces megjegyzést: Többször is indultunk az Eurovízión, de ez a soul nem igazán jön be az embereknek. Hivatalos oldalukon is olvasható „az egyetlen kortárs magyar soul zenekar, aki lemezeket készít”. Pont ezért szép ez a műfaj és kihívás számukra is a hazai közönséggel megszerettetni, amihez maguk az érdeklődők befogadóképessége is szükséges.

A zenekar tagjai kellemes, lágy hangzású dallamaival elköszöntek, majd megköszönve a lehetőséget átadták a stafétát az 1999-ben alakult, mostanra már a Pálinka dalt védjegyének mondható Magna Cum Laude pop/funk rock együttesnek, akik a Túl későn című dalukkal üdvözölték a rajongókat. A személyes kedvencemmel, a Színezd újra számukkal gördült tovább az este. A koncert elején Mező Mihály énekes feltett egy kérdést: „Ki az aki „ős Magnás”? És ki az, aki először jár Magna Cum Laude koncerten?” Körbe nézve inkább voltak többségben a rajongók, mint a kíváncsi érdeklődők, mégis majdnem minden egyes szám címét elárulta Misi, amit köszönök szépen. Mező Mihály énekes, Szabó Tibor gitáros, Kara Mihály basszusgitáros alkotta csapattól olyan számokat hallhattunk még, mint a Gesztenye, Minden állomás, Kegyvesztett papírsárkány, Köszönet.

   

„Nem csak az audio, de a vizuális élmény is fontos”, éppen ezért a Te légy most című szerzeményük alkalmával „kioltották” a fényeket és csak a közönség magasba tartott keze maradt, benne a világító telefonnal, amivel jobbra-balra lassúztak. Mintha a csillagos ég szállt volna le a rajongók közé. Egyszerre ugrált mindenki az Ugorj! számra, tehát sikerült megmozgatnia a közönséget a mára már népszerű együttesnek. Közvetlenségből sem volt hiány, Mező Misi felhívta figyelmünket arra, hogy ne felejtsük el soha, honnan jöttünk, majd a színpadról lejőve a Vidéki sanzon dalt a rajongók között énekelte el, sokakkal lepacsizva. Az este szerintem legszebb része az volt, mikor az Akkor is a barátom maradsz dal előtt a frontember kérdéssel fordult felénk: „Baráti társasággal jöttél? Akkor most fordulj oda a melletted lévőhöz és mondd neki: Köszönöm, hogy a barátom vagy!” Örömkönnyeket és összeborulásokat lehetett látni amerre csak szem ellátott. Írnom sem kéne, hogy a legismertebb muzsikára, a Pálinka dalra igazi buli hangulat jött létre, ki hol épp volt, táncra perdült sörrel a kezében, ha még eddig nem tette, mosolyból sem spóroltak a lelkes emberek egymás nyakában ülve. Öröm volt részese lenni.

Magna Cum Laude zenekar

Ha pár szóval jellemezhetem csak az együttest, olyan szavak jutnak róla eszembe, mint szenvedélyesség, barátság, zene és közönség iránti tisztelet, közvetlenség, humor, buli hangulat.

Az esti mesék TV macija zenével „lőtték a pizsamát”, ezzel befejezve a 39. évad koncertjeit. Turbók János főrendező beszéde ezúttal sem maradhatott el, mindenkit maradásra invitált és az együttesek dedikálására, valamint javasolta a perceken belül kezdődő retro bulit a strand területén. „Találkozunk jövőre és télen a Velencei tó biztonságos jegén. Sziasztok!” – köszönt el.

A retro parti valóban hamar megkezdődött, szép számmal maradtak is. A mikrofonba Turbina hangját hallani: „A jobbak itt maradtak és kihasználják a jó időt. Szombat este van itt, a Velencei tó partján.” Ezzel átvette a szót Michael Jackson, a twist, vagy épp az Abba Dancing queen-je.

Mező Mihály szavaival élve: „Köszönjük! Na így kell mulatni!”

Találkozunk Agárdon, a Popstrandon további nagyszerű fellépőkkel 2016-ban is!

 

Ivanits Annamária

  1. augusztus 23.