A béke eljött

Mit jelent a szó: béke? Gondolkodtál már rajta? Ahogy Demény Géza a Keresztény Közösség Egyesület pásztora fogalmaz: jólét. Mit jelent a béke Istennel, magammal és másokkal? Mindezen kérdések köré építették Tündöklés műsorukat idén.

2017. december 17-én Székesfehérváron, a felújított Petőfi moziban, a jelenlegi nevén Petőfi Kultúrtanszékben a Keresztény Közösség Egyesület, (KKE) megrendezte szokásos karácsonyi műsorát, a Tündöklést, aminek a témája ezúttal: a Béke eljött.

Bátran állítható, hogy egy manapság aktuális témáról van szó, ugyanis mit látunk? Karácsony előtt mindenki rohan, igyekszik mindent megvásárolni és szeretteinek mindenféle anyagi javat megadni. Ezt sokszor idegesen és rohanva tesszük, feladatként éljük meg, hiszen van, hogy az ajándékok megvétele, a fa kiválasztása, a lakás kitakarítása és a sütés-főzés az utolsó pillanatra marad. Hol marad a dolgok átélése? Hol marad a szeretet? Miért kerít annyira hatalmába az aggodalom? És hol marad a legfontosabb: Jézus Krisztus megszületésének ünneplése? Mi a világ, illetve Isten békéje közötti különbség? Mindezen kérdések és válaszok keretében egy szépen megszervezett zenés, énekes műsort kaptak a nézők.

Délután és este is készültek a szervezők, amit Demény Géza és felesége Demény Zsanett „vezényelt”. A körülbelül másfél órás előadás keretében az énekeket és a bibliai idézeteket felváltva hallhattunk. Utóbbiról mindig bővebben beszélt Géza vagy Zsanett. Ezek közül is kiemelem János evangéliuma 14. fejezetének 27. versét. Géza elmondta, ez a rész arról szól, hogy ne nyugtalankodjunk, amit Isten ad az más, mint egy gyógyszer, majd hozzátette, a világ csak egy olyan békét tud adni, ami a felszínt kezeli. Amikor Isten betölt, akkor az igazi béke ott lesz velünk, bennünk. Ez egy stabil béke, amit a tolvaj nem lop el és a rozsda nem emészt fel,- ahogy a Biblia írja.

Demény Géza kifejtette, hogy Isten három békét szeretne nekünk adni, amik közül az érzelmi békét fejtem ki hosszabban:

  • Szellemi béke- Istennel való kapcsolatunk.
  • Sokszor nem látjuk, de Isten összeteszi a puzzle darabokat az életünkben. Sokszor nem vesszük észre, hogy történik valami, de Isten ilyenkor is munkálkodik. Csak mélyen hinni kell benne. Demény Zoltán egyik régebbi előadásában az aggodalomról beszélt, miszerint ez az érzés ellopja a csodákat. Amikor aggódunk, annak semmi értelme, hiszen a sátán megölni nem tud minket, csak elkeseríteni és ilyenkor Isten ellen vétkezünk. Tehát a negatív hit helyett érdemes bízni.

 

  • Érzelmi béke- Saját magunkkal jóban lenni.
  • Nagyon sokszor aggodalmaskodunk ahelyett, hogy bíznánk. Van, hogy kívülről boldognak látszunk, viszont belülről felemészt a nyugtalanság. Minden egyes problémára van egy béke, amit Isten oda szeretne adni, de előtte nekünk kell békét kötnünk saját magunkkal. Demény Zsanett hangsúlyozta, hogy az igazi béke bennünk dől el és tudnunk kell rá reagálni. Nekünk, személyesen kell egy döntést hoznunk, hogy szeretnénk-e vele lenni. Isten tudja, hogy mire van szükségünk, és hogy mi által fogja megadni nekünk. Lépni fog, ha valóban hiszünk, csak legyünk alázatos szívűek.

 

  • Kapcsolati béke- Másokkal való jó kapcsolatunk.
  • Akkor tudunk igazán embertársainkkal is a legpozitívabban beszélgetni, minőségi időt tölteni, tisztelettel lenni feléjük, ha van egy mindennapos, szoros kapcsolatunk Istennel. Ha Istennel való kapcsolatunkat nem ápoljuk, akkor annak hiányait érezni fogjuk a mindennapokban, ugyanúgy ha sokáig nem keressük a barátaink társaságát, vagy mindig lemondunk egy programot, akkor ne csodálkozzunk, hogy elhidegülnek a kapcsolataink. Éppen ezért ápolnunk kell.

 

A műsor végén Demény Géza felhívta a figyelmet a programokra. Szilveszteri partit szervesznek a székesfehérvári Hiemer-házban 1500Ft-os belépővel. Január 7-én kezdik újra a KKE vasárnap, ahova szeretettel várnak mindenkit délután fél négytől. Részletesebb információkért érdemes felkeresni a KKE facebook oldalát. Demény Zsanett elénekelt egy csodálatos éneket, aminek egy szövegrészletével zárom soraimat: „még ha szemem nem is lát, bízom abban, amit szólsz, áradj rám békesség!”

 

Ivanits Annamária

  1. december 23.