The Bits, avagy a Beatles emlékzenekar fellépése Győrben is

 

A kultúra fellegváraként emlegetett csodálatos Győr városában, immár nyolcvanhetedik alkalommal rendezték meg az Ünnepi Könyvhetet 2016 június 9 és 11-e között. A Baross Gábor úton szeretettel várta a könyvvásár az oda látogatókat, valamint színes programokkal tették fűszeresebbé a három napot. Többek között a rossz időre való tekintettel a Generációk Házában lépett fel a The Bits zenekar, amely már három éve hűen eleveníti fel a The Beatles együttes jól ismert számait.

 Érdekességként megemlítendő, hogy Forgács Péter rendező a Győri Nemzeti Színházban megrendezte a The Beatles című két felvonásos musical darabot, amiben a nagyérdemű teljesen elmélyülhet. Nagyszerűen, valamint hiteles feldolgozással, képekkel, eredeti filmekkel a háttérben átfogja azt a körülbelüli tíz évét az angol bandának, amikor tevékenykedtek zenei „ámokfutásukban”.  Szinte magával ragadja nézőjét és az akkori Beatles koncert atmoszférájába csöppenhet, ahol izzik a levegő. Bátran lehet kijelenteni, hogy a Beatles zenekar maradandóan megalapozta a jövő zenéjét és minden irányzatot.


A Derecskei Zsolt, Bakó Balázs, Kasléder Albert, Bárth János alkotta négyes a hirtelen jövő vihar ellenére egy egész sátrat megtöltöttek a Beatlesben érdekeltekkel és egy igazán jó kedélyű, egy órás akusztikus műsort adtak John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr dalaikból feldolgozva.

Ami már azonnal feltűnt akár a decemberi Budapest Sportarénában, Fenyő Miklós elő zenekarként, vagy az agárdi fellépésükkor, hogy nem az eredeti Beatles stílust majmolva, mindinkább saját magukat viszik bele szereplésükbe, ami a megjelenésükön látszik főleg.    

A jövőben a Sziget Fesztiválon is fellépő együttes olyan ismert számokat játszott a Beatlestől a délután folyamán, mint a Don’t let me down, vagy a jól ismert Let it be, amire már jobban „megmozdult” a közönség. Örömmel és élvezettel adták elő az Eleanor Rigby, Get back számot is. Természetesen nem maradhatott ki a legtöbbet feldolgozott Yesterday című szerzemény sem.

Balról jobbra: Kasléder Albert, Bárth János, Bakó Balázs, Derecskei Zsolt

„És akkor következzen egy gyors rock and roll a korai évekből, nehogy elaludjanak a jelenlevők.” – lelkesítette az egyre csak „jégcsapból kiolvadó” érdeklődőket Bárth János. A pergősebb dal megtette a hatását, járt az emberek lába a székek alatt. Úgy is fogalmazhatnám, bennük volt a bugi. Játszi könnyedséggel adták vissza a liverpooli négyes All my loving szerzeményét is, amit a zenekar egyik tagjának szavaival élve „három éves kortól százhárom éves korig mindenki ismer.”  

A koncert felénél már az eseményre látogatók is teljesen feloldódtak, sőt, még ritmusos tapsolásukkal közre is működtek egy-egy felcsillanó mosoly keretében, amit a gyerekek is nagyon élveztek.

A műsor után többen gratuláltak a közvetlen tagoknak, valamennyien CD, póló és könyv vásárlással is éltek, mivel arra is volt lehetőség.

A Beatles kultúra ezután is működni fog, hiszen mindig lesznek emlékzenekarok, akik visszahozzák és élettel töltik fel a régi örök klasszikust, éppúgy, mint a The Bits zenekar.

 

Ivanits Annamária