8. Senso Magico születésnap a Symbolban

Ha arról van szó, hogy határtalan közvetlenség, lelkesedés, sajátos elemekkel megkomponált ízléses stílus és előadásmód, akkor a Senso Magico-ról beszélünk.

A nyolc éve meglévő zenekar születésnapját az exkluzív Symbol Budapest Italian Fusion Restaurant és rendezvényközpontban ünnepelte, ahol a régi számaik mellett a legújabb albumról is eljátszottak jó néhányat, melyeket Rota Francesco frontember fel is konferált. A humorral is fűszerezett koncert alatt Magenta – Andrássy 57 – Showroom utalványok várták a nagyérdemű között ülő születésnaposokat, valamint Rossetti Bizsu nyereménysorsolásra is sor került.

A koncert után lehetőségem nyílt a soul/funk zenekar tagjaival, így Rota Francescoval frontemberrel, Szalóczy Miki dobossal, Tusor Péter basszusgitárossal és Harmati Máté billentyűssel interjút készíteni, melyből még inkább arra következtettem, szeretik, amit csinálnak.

  

Hogyan jött a Senso Magico név?

Francesco:

„Ujvári Péter barátommal közös albérletben laktunk a 2000-es évek elején. Mivel mindketten zenész családból származunk, hoztuk a hangszereinket, erősítőket és esténként zenélgettünk. Később már dalokat fabrikáltunk, majd mikor elkészült egy csokorra való és Pityorka megnősült 2007-ben, színpadra állítottuk a legénybúcsúján. Ezt tekintjük a Senso megalakulásának. Természetesen kellett egy név. Olaszosat akartunk az én identitásom alapján s mivel nekem a Senso szó tetszett, Neki a Magico, hát összeraktuk és egy új kifejezést kaptunk, amit már Te is megismertél a Popstrandon!”

(Azaz, hogy a Senso Magico egyet jelent a feel alright, érezd jól magad, másik értelmezésben boszorkányszem kifejezéssel.)

 

Miért pont a soul/funky stílusra esett a választás?

Francesco:

„Ez kezdetben nem így volt! Én mindig is ezt szerettem volna, de Pityorka a Rock-ot, sőt Hard Rock-ot preferálja, ami miatt kezdetben öszvér dalok születtek, amolyan Funk/Rock stílusban. Tiszta dallamos Rock számaink is voltak, amik az én hangszínemnek nem feküdtek, így sokszor megkaptam, olyan, mintha Delhusa Gjon-i énekelne Metallica-t... Háát Gjon-i nem énekelt Metallica-t, de énekelt Soul-t a 70'-es években idehaza, így nálunk is kenyértörésre került sor... Pityorka, majd később a többi alapító is kiszállt én pedig újjáépítettem a Senso Magico-t végre úgy, ahogy mindig is megálmodtam! Ujvári Péter természetesen azóta is velünk van, hisz a design háttérmunkák az Ő keze munkái.”

 

Milyen érzéssel töltött el titeket a legelső fellépésetek és hol volt az?

Francesco:

„Erre ugye csak én tudok válaszolni, hisz az említett legénybúcsú volt az, ami akkor nagy élményt nyújtott, életre keltek a dalok! „

 

8 éve létezik a Senso Magico. Milyen viccesebb illetve kiemelkedőbb emlékeitek vannak?

Miki:

„Azt hiszem mindegyikünk egyik legkiemelkedőbb emléke egy orosházi koncerthétvége. Ilyenkor nem csak a zene dob fel bennünket, hanem a közös utazás és az együtt töltött idő is, amiből sajnos nincs sok.”

Francesco:

„Erről a hétvégéről azt kell tudni, hogy nekem a ’középsulim’, a Táncsics Mihály Gimnázium Orosháza 80 éves lett és ennek apropóján meghívták a művészi pályára került diákokat. Anno én voltam a BMB ’gimis’ zenekar frontembere és Blahó igazgató úr kérésére suli himnuszt komponáltam, amit akkor az egész 4.-es évfolyam - mintegy Gospel kórus - énekelt a '95-ös Diákgálán. Ezt az igazgató úr szerette volna leporolni, de a BMB-ből már csak a dobost lehetett felkérni, így a Senso-val kiegészülve régi és új diákok kórusában 18 év után újra felcsendült a dal. Ez aztán felkerült a harmadik nagylemezünkre, illetve két Senso koncertet is adtunk a hétvégén, ahol fantasztikus bánásmódban részesültünk! Ezúton is köszönjük a Gimi vezetésének! "...Mindenfelé így kísér szívemben, a Táncsics Orosháza...")”

 

Általában bárokban léptek fel. Milyen élménnyel gazdagodtatok nyáron, az agárdi Popstrandon?

„Valóban sokat játszunk klubokban, de természetesen szeretjük a nagyszínpadot, ahol alapvetően más élmény játszani. A Popstrand a kivételes múltja és rangja miatt elsősorban megtiszteltetés, de hozott e mellé számtalan élményt: jó közönséget, jó technikát, látványt, hangulatot, és persze külön élmény volt a "behind-the-scenes" bepillantás abba, ahogyan a Magna dolgozik.”

Agárdi Popstrandon 

 

Miből merítetek energiát? Hiszen a lelkesedésetek és a közönséggel való közvetlenségetek határtalan.

Máté:

„Úgy gondolom, hogy az energiát természetesen az együtt zenélésből merítjük. Legtöbbször ez akkor tud igazán jól működni, ha emberileg is jól kijönnek egymással a zenekar tagjai. Ebben a zenekarban ez még párosul azzal, hogy szakmailag is eléggé képzettek a csapat tagjai, így ha valaki jól figyel egy Senso koncerten, akkor észreveheti, hogy folyton egymással kommunikálunk, reagálunk egymásra a zene nyelvén. Ez a fajta szabadság még több élettel tölti meg a zenét és ez az, amit a közönség érez, miközben hallgat bennünket. Az pedig, hogy a közönséggel mindig és nagyon hamar kialakul egy közvetlen kapcsolat, Francesonak köszönhető első sorban, akinek erre különlegesen jó képessége van.”

 

Zenészek vagytok. Feltételezem nem ez a fő hivatásotok. Megosztanátok, hogy mivel foglalkoztok?

Máté:

„Az én fő tevékenységeim mindegyike zenével kapcsolatos. Magántanárként zenét oktatok az egészen kicsiktől kezdve az idősekig és a klasszikustól a jazzig. Emellett zenét szerzek általában filmekhez, reklámokhoz, előadásokhoz. A harmadik tevékenységi forma pedig a koncertezés, például a Senso Magico-val.”

 

Észrevételem alapján meglehetősen specifikus a zenei ritmusotok, kevés a hozzátok hasonló. Mesélnétek erről picit?

Máté:

„Kevesen játszanak ma soul zenét, mivel a soul zenéből kialakult funky és a disco stílusok érthetőbbek a mai ember fülének. Ahhoz, hogy valóban soul-os legyen a zene, kicsit vissza kell menni a stílus gyökereihez, a blueshoz, a gospelhez és nem utolsó sorban hűnek maradni ahhoz, amiről a soul szól, azaz a lélekkel való zenéléshez.”

 

Francesco kiegészítésként elárulta, hogy van egy Soul zenei rádióműsora, Soul History néven, a TREND FM-en érhető el hétfőn és péntek délelőtt 11 órától 13 óráig. Online a következő linken hallgatható:

http://www.popularis.hu/radio/gazdasagi/

A korábbi adásokat szintén visszakeresheted erre a linkre kattintva:

https://www.mixcloud.com/Rota_Francesco/

 

 

Mező Misi (Magna Cum Laude) és a Senso Magico Agárdon, a Popstrandon

 

 

Ivanits Annamária