Három a magyar igazság az agárdi Popstrandon

 

2015. augusztus 21-én, az agárdi Popstrandon három olyan nagyszerű zenekar lépett fel, mint az 1972-ben alakult Lord, 2008-ban az egykori P. Mobil tagokból újra összeállt Mobilmánia, valamint az Ismerős arcok, akik már 1999 óta nyújtanak igényes rockzenét a rajongóknak.

A Fejér Megyei Hírlapban is egy kerek egész oldalon hirdetik az agárdi Popstrand fellépőinek listáját. Személy szerint is invitálok mindenkit, hogy aki még nem tette, látogasson el a Velencei tó partjára, ugyanis a mai napon, 2015. augusztus 22-én fellép a többek között Pálinka daláról ismert Magna Cum Laude és a Senso Magico. Ha ezt kihagyod, már csak jövőre lesz alkalmad!

Pár száz fős hallgatóság, kegyes időjárás, remek hangulat, vízpart, sör és lángos, ami már-már a 39. éve megrendezett agárdi Popstrand védjegye.

A korosztály ezúttal is vegyes volt. A hangoláskor Lord a Nem kell című számukat épp csak próbálta, de a lelkes, ám a színpadtól jó pár méterre megálló közönség már erre nagy tapsot adott. A Lord nevű szombathelyi együttesről érdemes tudni, hogy 1972 óra koncertezik aktívan számos nagylemezt maguk mögé tudva a zenekar tagjai: Pohl Mihály énekes, Erős Attila gitáros, Gidófalvy Attila billentyűs, Gyurik Lajos dobos, Apró Károly basszusgitáros.

Közönségszerető Lord

„Első figyelmeztetés. Második figyelmeztetés. Hölgyeim és Uraim, színpadon a Lord!” A Kisfiú című számmal indult a buli, és a rajongók távolságtartása is kezdett megszűnni, egyre közelebb merészkedtek a színpadhoz. Egy élénk rajongó oda is futott a színpadhoz lepacsizni az énekessel, Pohl Mihállyal. A kézfogás „lavinát” indított, ugyanis mindig akadtak rajongók, akik fel-felugrottak a színpadhoz a fáradhatatlan frontembert üdvözölni. A koncert folyamán olyan dalokat énekelhetett együtt az énekes a pörgős közönséggel, mint a Miért jó, ami nem jó, Tépett álmok, Megváltás nélkül, Itthon vagy otthon, Szállj Szabadon, Engem ne várjatok.

A Neked soha nem elég című számuk volt az a pont, amikor végre ellazult a közönség és teljesen a színpadhoz merészkedett ugrálni, énekelni, tapsolni és önfeledten táncolni. Ez a családias „lelki béke” tovább gördült a Próbáld meg újra című dallal, ahol teli torokból ordíthattuk: „Ná-ná, ná-ná-ná-ná, ná-ná-ná-ná…” A Virágdal számuk alatt rózsákat nyújtottak fel a zenekar tagjainak, amit nagy szeretettel el is fogadott a frontember. Szólt a rock Gidófalvy által, amikor is énekes-billentyűs váltás történt egy szám erejéig. Ováció, vastaps keretében tapsolta vissza a közönség a remek együttest a Kifutok a világból búcsú dalra.

(Lord) Vándor című dal közben már hagyomány a guggolás

 

Személy szerint úgy éreztem a koncert alatt, hogy otthon vagyok…”Próbálj meg mindent megtenni azért, hogy mindig azt érezd, hogy szabadon élsz!” Nos, szerintem ez a dalszöveg részlet maximálisan tükrözte a tegnapi koncert hangulatát. FEZEN fesztiválon is mindent beleadott a zenekar, vastapsot kaptak, mégis, itt az agárdi Popstrandon egy olyan észrevételem volt, hogy közvetlenebb, szabadabb, élettel telibb, interaktívabb volt minden, azaz átjött a zenekar pezsgése és a közönség iránti szeretete, amit fotóim is bizonyítanak.

Kisebb csúszással ezúttal a Lordot a Mobilmánia követte a színpadon. Évről évre egyre nagyobb rendezvénnyé növi ki magát az agárdi Popstrand. Turbók János főrendező úr köszöntötte a látogatókat. „Mindig az a lényeg, hogy a közönség megkapja a magáét.” – mondja.

Nekem ez volt az első Mobilmánia koncertem és azt kell, hogy írjam fenomenális volt! Zeffer András minden soron következő számot felkonferált a billentyűk mögül, ha épp nem ő énekelt a színpad legelején „reflektorfényben”. Mint már feljebb említettem, a 2008-ban Székesfehérváron, a Fezen klubban debütált, egykori P. Mobil tagjaiból az együttes, amit jelenlegi felállásban Zeffer András, Kékesi László, Molnár Péter, Kispál Balázs, Csintalan Márk, Csintalan György képvisel.

Az együttes legújabb albumával és számaival, így a Nem vagyok szikla, Fénypokol szerzeményekkel robbant a színpadra. Volt itt minden, ami kellett. Összhang, gitárszaggatás közbeni – az érzést átélő – arcmimika, pezsgés és zsongás, barátság és tisztelet, humor, soroljam még? Ami számomra zseniális látványt nyújtott, hogy idősebb zenész a fiatal zenésszel együtt, egységben játszik. A zene és egymás iránti tisztelet, komolyságot, de mégis lazaságot közvetítették felénk. Többek között P. Mobil és saját számokat is hallhattunk tőlük, így a Menj tovább, Embered voltam, Miskolc, Metálmánia, Az ördög belebukott, Metálmánia, Kétforintos, Amikor zene szól számokra tombolhattunk.

Mobilmánia

A színpadról Horváth Attila dalszövegírót is köszöntötték, ezzel megtisztelve munkáját, amit a születésnaposok követtek. Zeffer András monológjában kijelentette: Mindannyian szeretjük a szeretetet. Mindannyian szeretjük a rock zenét és mindez nem valósulna meg technikus nélkül, majd felhívta saját technikusukat, akinek egy torát nyújtottak át.

„A legjobb közönség díja ma Agárdé!” – kiáltotta az énekes-billentyűs a mikrofonba, amit hatalmas ováció kísért, majd bevonta a közönséget egy játékba. Mindenkit megkért, hogy legyen a küzdőtéren csend. Természetesen, mint mindenhol, most is voltak kivételek, akik egy másodpercre nem bírtak elhallgatni. A játékszabály: „Férfiak ordítsatok! Lányok sikítsatok!”

Számomra nagyon megnyerő volt Zeffer András elköszönése a színpadról, miután bemutatta a zenekarát: „Szeressétek egymást, vigyázzatok egymásra, az Isten áldjon benneteket! Viszontlátásra!” Bölcs tanács, nemde?

 

Mobilmánia után a színpadról Turbók János felkonferálta az este utolsó fellépőjét, az Ismerős arcokat, majd adott egy remek program ötletet másnapra: holnap is agárdi Popstrand, fellép a Magna Cum Laude és a Senso Magico. Sokaknak, - így nekem is – gátat szabott az, hogy indult a legutolsó vonat hazafelé, így csak a legelső számot sikerült elcsípni a már 1999-ben megalakult zenekartól. Nyerges Attila, Práder Vilmos, Galambos Nándor, Kovacsik Tamás, Leczó Szilveszter, Tánczos István munkája folytatódik, ősszel egy újabb albummal készülnek. Egy magyar nemzeti rock együttesről beszélünk, „aki nélkül nincs agárdi Popstrand program. Ők a színvonal. Ők az én barátaim. A színpadon az Ismerős arcok és a szuper közönség!” – tette hozzá Turbina, majd átadta a szót az együttesnek.

Ismerős Arcok Hegyeket nézek című muzsikájával én köszöntem Agárdról, a Popstrandról.

 

Ivanits Annamária

2015. 08. 22.