Sokszoros ráadás Huligánokból

2015. augusztus 15-én, egy szombat este lehetőségem nyílt részt vennem az agárdi Popstrandon megrendezett koncerteken. Érdemes tudni, hogy ez évben 39. alkalommal rendezték meg a minden nyáron visszatérő fergeteges esemény sorozatot, amikor is hetente más zenekarok és a koncertek után a strandon bulival várják az oda látogatókat. Az idén többek között olyan fellépőkkel találkozhattunk, mint Vastag Csaba, Edda, R-GO, Bereczki Zoltán, Irigy Hónaljmirigy, Radics Gigi, Demjén Ferenc, de augusztus 19-én fellép még a közkedvelt és már évek óta visszatérő, helyét kibérlő Tankcsapda is, valamint a következő hetekben a Lordra és a Magna Cum Laude együttesre is válthatunk jegyet. Amiért aug.15-én összegyűltek az érdeklődök, és nem másra kapcsolódtak ki, mint a fiatal tehetségre, Vastag Tamásra, akit a Hooligans banda követett.

Vastag Tamás

A parton a viharjelző villogott, a felhők gyűltek, a szél erősebben fújt, de az időjárás mégis csak megkegyelmezett a rajongóknak, akik szép számmal gyűltek össze a színpad előtti füves részen, - amit a házigazda elmondása szerint maga rendezget már évek óta. Sokan sörrel a kezükben feküdtek. A relaxálásból egyhamar kizökkentette a társaságot az X-faktor tehetségkutatójában fellépő, valamint az Eurovíziós dalfesztivál nemzeti elődöntőjéig eljutó, 24 éves, veszprémi Vastag Tamás és Sunny Dance zenekara. A Keep in movin című számmal indított, amit egy rock and roll klasszikus, a Bad, Bad Leroy Brown című szám követett, amire szívesen táncolt a közönség.

„Az első benyomás nem jön kétszer” – idézte fel az énekes édesapja tanácsát, majd az első sorban ugráló lányok nagy örömére egy sármos mosollyal énekelni kezdte az Idegenek az éjszakában című dalt, amihez nagyszerűen passzolt, hogy a fiatal férfi elegáns öltönyben jelent meg az est folyamán.  A közönséget elnézve sokkal aktívabb is lehetett volna, amit Tamás is észrevett, hiszen következő mondatával – „Felvehetjük a ritmust és az ütemet.” - épp a közönséget inspirálta.

Többféle műfajban hozott magával dalokat Tamás és zenekara, de ha az összképet nézem, a letisztult és férfias hangjával a jazz kategóriájú zenéket volt a legkellemesebb hallgatni általa.  „Ha túl vagyunk a bemelegítés részén…” – és itt félbemaradt a mondat. Szavak helyett szólt Robbie Williams Let me entertain you című száma, amire már szép számban felpattantak a fűből fekvő emberek és ugrálni, énekelni kezdtek, valamint a faarcok is megszűntek. A „batyuból” előhúzta még a Pocsolyába léptem, sáros lett az új cipőm című dalt is, amire majd megőrültek az első sorban levő lánybúcsúztatós csajok. Elvis Presley-re Rockyzhattunk, ha úgy tetszett, de az őrült, dilis szerelmeseknek szólt Queen is.

 

Vastag Tamás és a Sunny Dance zenekar

Őrizd az álmod, míg élsz című saját szerzeménye is felcsendült, amit testvérével, az X-faktor első győztesével, Vastag Csabával énekel eredetiben. Ez utóbbit gyakran hallani a rádióban. A közönség kinyílt, tapsolt, integetett, ugrálva mosolyogott. Meglátásom szerint vagy nagyon sokan a Hooligansra jöttek, vagy Tamásnak érdemesebb lett volna több saját szerzeményt, illetve ismertebb számot előadnia a közönség lelkesedése érdekében. „Sziasztok! Most kezdődik még csak a buli. Engem is megtaláltok a fröccsös pultnál.” – köszönt el Tamás.

Éppen annyi idő volt a két zenekar között, hogy az ember elmehetett egy korsó sörért, amiért jár a jó pont, ugyanis megfizethető áron árulták. E közben a színpadról Nickelback számokkal festettek alá. Sajnos utóbbi együttesnek le kellett mondania a 2015-ös turnét Chad Kroeger hangszálgyulladása miatt, így az októberi magyarországi állomása is elmarad.

A sikítások jelezték, a Hooligans berobbant a színpadra a Mindörökké számukkal. Aki eddig aludt, felébredt. A rajongók ugrálni kezdtek, igazi bulihangulat jött létre. Aki még nem volt a banda koncertjén, megtapasztalhatta a dinamikát, pezsgést és zsongást. Az énekes kifogyhatatlan energiával ugrált egyik állványról a másikra, vagy épp a rajongókhoz futott ki a színpad szélére. Éneklés közben még a dedikálástól sem fosztotta meg az őrjöngő lánybúcsús lányokat, akik felemelték a menyasszonyt a színpadhoz.

Lánybúcsú a Hooligans koncerten – a menyasszony páholyból élvezi a kilátást –

 

Látszott a zenekaron, hogy élvezik, amit csinálnak és személyes meglátásom szerint ezúttal jobban oda tették magukat, mint a FEZEN fesztiválon. Külön kiemelném a többszörös vissza tapsot a mostani koncertjük végén. Egyszerűen nem akarta elengedni a „nép”, és ők pedig eleget tettek az igényeknek.

A fénytechnika megfelelő volt, ellenben a hangtechnikával. Legalábbis elég sokan panaszkodtak koncert után arra, hogy nem hallanak. Nekik talán még sosem volt ilyenben részük? 

„Tapsolni csakis egyformán! Isten éltesse a szülinaposokat!” – kiáltja a mikrofonba az örök izgága frontember, Ördög Tibor (Csipa). A jövőre 20 éves, Szerencsen alakult zenekar a rockosabb szálakat megtartva egyre populárisabb téren mozog, könnyebben befogadható zenéiket a rádiókban is játszák. Évekkel ezelőtt, esetleg gyerekkorodban többször megesett, hogy Hooliganst hallgattál és így a régebbi számaikat ismerted, ellenben az újakkal? Éppen ezért örülhettek, mikor meghallották a Királylány, Szabadon, Küzdj az álmodért, Félember, Játszom, Legyen valami, Ringass el! számaikat. Szerintem írnom sem kéne, hogy ezeket a dalokat együtt énekelte és integette a közönség. Az amúgy is meleg nyári estén rendezett forró hangulatú koncerten a közönség soraiban néha sörrel vagy vízzel locsolták egymást, amiért szerintem senki nem hibáztatta a másikat, sőt, külön jól is esett a felüdülés tőle. A katonaságot is megjáró Csipát humorral is fűszerezték. Értem ezt arra, mikor egy zúzósabb gitárszólót adtak a srácok, ő, mint egy balerina, feltett kezekkel piruettezett, ami meglehetősen ambivalens érzéseket váltott ki az emberekből. A férfiak erre a látványra éppoly passzívak voltak, mikor azt „játszotta” a rajongókkal Csipa, hogy külön üvöltsenek a férfiak és külön a nők. Nem kicsit háromszoros túlerőben voltak a női hangok, amire Csipa csak elismerően bólogatott, a férfiaknak pedig csak annyit javasolt: „Ha szégyenlős vagy, csukd be a szemed és úgy kiálts. J  

 

  

A Huligánok állványokról ugráltak le s föl

A legutolsó másodpercekig „remegett a föld”, és a temérdek energiadömping szinte már-már kézzel fogható volt. Személy szerint a koncert kiemelkedő részét az utolsó negyedóra, a ráadások képezték, amikor is zúzósabb vizekre eveztek és Kiss Endi dobszólóját, valamint a két gitáros húrszaggatásait hallhattuk, láthattuk. Körbe nézve ez már kevésbé ment át a tömegnek, akik inkább a lágyabb dallamokra esküsznek.

Kiss Endi a nagyszerű zongoraművésszel, Havasi Balázzsal 2011-ben megalapította a „hangszerek csatáját”, a Drum & Piano Projektet, amit jellemez a stílusok összecsapása ám mégis összhangja. Ezt a világon egyedülálló intenzív zenei világot 2015. december 5-én láthatja is a nagyérdemű a Papp László Sportarénában. Személy szerint mindenkit invitálok rá, aki a rock dob és klasszikus zongora mesteri kombinációjára, valamint egyedi színpadi koreográfiára kíváncsi.

Hölgyeim és Uraim, a basszus gitárnál Késmárki Zsoltot, a gitárnál Tóth Tibort, a doboknál Kiss Endrét hallhattuk és láthattuk. Énekelt: Ördög Tibor. Ma este a Hooligans szórakoztatta Önöket. Először. Agárdon, a Popstrandon! „Köszönjük az elfogyhatatlan tapsot!” – üvöltötte a mikrofonba Csipa.

„Legyen valami pezsgés!

Legyen valami mozgás!

Legyen valami pengés megoldás!

Legyen valami rezgés!

Legyen valami zsongás!

Soha ne legyen csend és csalódás!” szól a Legyen valami című számuk refrénje. Nos, ezúttal ezt maximálisan átadta a koncertjével a zenekar, és mint egy tükör, a közönség vissza is tükrözte.

 

Ivanits Annamária