"Hősök, ettől feküsztök el!"

 

Az elmúlt napokban a fiatalok körében ismert és elismert hip-hop rap zenei banda, a Hősök látogatott el ismét városunkba Székesfehérvárra, a Petőfi Kultúrtérre, ahol újra egy felejthetetlen pörgős estét tartottak.

A Hősök zenekar mára már az egész országban ismert, 6 albumot (Szóhisztéria, Nyelvtan, Klasszik, Négy évszak, Érintés, Raplife) magukénak tudnak és időközben egy zenekart maguk mellé csatoltak, amivel hangzásilag még nagyobb varázst okoznak a rajongóknak.

Utóbbi két albumuk kicsivel eltér a többitől, visszafogottabb, dallamosabb, tartalmas gondolatokkal.

A már jól ismert hármasból - „Brash” Barcza Sándor, „Eckü” Baranyai Dániel, „Mentha” Ozsváth Gergely- nemrégiben elköszönt az egyik „lételem”, Brash, így a fellépések már nélküle zajlanak a zenekar kíséretével együtt.

Sokan megdöbbentek a hírtől, hogy mi lesz ezután a már 13 éve összetartó veszprémi/Pétfürdői brigáddal, ám az akadályt sikeresen véve megbirkóztak a feladattal.

Fontos megemlíteni Komjáti Ádám „Joeker” nevét is, aki szintén részese az alapoknak, zeneszerzésnek.

A banda régóta várva várt része az OSG-nek, azaz az Offline Sport Games-nek, Magyarország legnagyobb extrémsport „fesztiváljának”. Az underground vonalon már évek óta emlegetik a nevüket, de igazán a Betűzdel, Mindörökké, Szó fel, Hip hop hatalom, az Enyém vagy, Ikon, Adogat c. slágerekkel lopták be magukat igazán a közönség szívébe, az áttörést a Négy évszak és az Érintés című album hozta meg számukra. Mindezen felül jelenleg egy zalaegerszegi színdarabban is, a Cyber Cyrano-ban, amit Madák Zsuzsanna rendezett, felcsendül az Enyém vagy c. számuk.

Személy szerint nem sorolom magam a hip-hop zenei műfaj nagy rajongói táborába, annál inkább a rock stílus kedvelői közé, ám ebben a műfajban a Hősök az egyetlen olyan „ex trió”, ami felkeltette bennem az érdeklődést. Hogy miért is?

Ebben a bandában meg van az a plusz, amit sok együttesben/énekesben nem fedezhető fel.

A fellépések előtt a srácok közvetlenek a rajongókkal, minden fellengzőség nélkül természetesen válaszolnak pár jó szót az őket ostromló fanoknak, majd amint felcsendül az első akkord, ők berobbannak a színpadra, és ez a látvány még a sarokban ülő embert is arra sarkallja, hogy helyéről felpattanva a tömeg közepébe ugrálja be magát. Erős kezdéssel indul minden egyes koncert, és ez a lelkesedésük végig vonul az este folyamán a 3. ráadás szám végéig. Jó kedvvel, remek dallamokkal és elgondolkodtató dalszövegekkel motiválják a közönséget, akik erre felbuzdulva velük együtt ugrálnak és szövegelik végig a műsort.

 

Számtalan frenetikus dalszöveget meg lehetne említeni, de csak egy párat emelnék ki:

"A kérdéseken töprengsz, pedig te vagy a válasz.

Ha fúj a szél engedd ki a vitorlát
Hullámok hurrikán vihar az ég torkán
Erős akaratból önts fel a garatra
Figyelj mert szükséged lesz magadra yo”.

Ez a dalszöveg részlet mindig arra figyelmezet, hogy az élet során számtalan akadályba ütközünk, amit meg kell oldanunk és jó, ha oda figyelünk rá, majd a megfelelő önbizalommal helyre rakjuk a dolgokat.

– Ösztönöz, erőt ad, elgondolkodtat. –

„Aprócska vagy mint egy tökmag
De a hatalmad mégis tök nagy
Ezt ne felejtsd el hogy te is hős vagy
Kisember 'Hey ne felejtsd el!”

Ezt a részletet a Kisember c. számból emeltem ki, amit Mentha kisfia születése ihletett. Ebből a pár sorból érződik az apai támogatás. A kisfiáról szól, de egyúttal mindenkinek. Úgy vélem valahol mindenki egy hős. Mindenkiben ott lapul a sugárzó egyéniség, csak annyi különbséggel, hogy van, aki él vele és van, aki ellenben nem kamatoztatja azt.

 – Kedves, megnevettető. –

 …Azért szeretlek, mert felteszed,
Amit tőlünk kapsz, élményt, azt elteszed,
Úgy örülsz ennek, mint a nyertesek…

Aki velünk van, az felteszi, yeah!”

„Aki velünk van, az felteszi!” – üvölti a tömeg, miközben csillogó szemekkel és széles mosollyal támogatják a tagokat, akik saját magukat is jól elszórakoztatják a színpadon. Miért írom ezt? Érződik a fellépéseken – főleg Eckünél jön át -, hogy ők maguk is jól érzik magukat, a maximumot igyekeznek kihozni, ezáltal a munkájuk iránti szeretet tükröződik a közönség elismerő morajlásában.

– Inspirál, megmozgat, összetart –

A legutóbbi fehérvári szereplésük után, ami majd két órás volt, hiszen a lelkes közönség újra és újra visszahívta az együttest, ahol az est folyamán Vörös Janka is vokálozott, egy-egy ráadás dalra, még arra is volt energiájuk, hogy számtalan egymással versengő fiatallal közös fényképet készítsenek. Itt többek között én is beálltam a sorba egy kép erejéig, ám meglepődésemre Baranyai „Eckü” Dániel volt olyan figyelmes és a kezemben tartott plakátot kivette dedikálásra kérés nélkül. J

Ha eddig még valaki nem volt Hősök koncerten, érdemes esélyt adni neki, mert ezek a srácok a szívüket-lelküket beleadva felráznak a szürke hétköznapokból a pozitív, vagy néhol ütős szövegelésükkel, a tehetséges, jó hangzású élő zenekarukkal együtt.

A brigád előreláthatólag nyáron, a FEZEN fesztiválon már biztosan újra látható lesz, ismét élményekkel gazdagítja majd a buzgó táborát.

Záró sorként nem is írhatnék mást, mint, hogy:

„Hősök hiphop mikrofon Veszprém
Pétfürdő Rap yo! egy isten egy vér                                           
Háromra hurrá tisztelet testvér
Lépj be a körbe itt mindenki megfér.”

 

 

 

Írtam: Székesfehérvár, 2014. március 17.                

Ivanits Annamária