Mit jelent a szó: ünneplés?

Demény Géza, a Keresztény Közösség Egyesület (KKE) pásztora ezúttal az ünneplésről tanított. Érthető módon, ugyanis a gyülekezet, melyet vezet, most 2016. november 20-án töltötte be 16. évét, amit 2000-ben alapított Dennis és Kim Sandretzky, mikor Amerikából Magyarországra, így Fehérvárra jöttek.

 

16. születésnapját ünnepli a KKE

Géza figyelemfelkeltő első kérdése így hangzott: mit jelent az ünneplés?

Mi magyarok néha nehezen fejezzük ki az érzéseinket, pedig ez nagyon fontos lenne. Érdemes tudni, hogy hatalmas erő van az ünneplésben. Aki volt már roma vagy afroamerikai gyülekezetben, megtapasztalhatta, hogy teljesen más kultúrák. Ők igazán tudnak ünnepelni, valóban képesek kifejezni érzéseiket. – kezdte meg beszédét Géza, majd feltett egy újabb kérdést.

De vajon mi az ünneplés szíve? Ha megértjük, jobban is tudjuk értékelni azt. Miért ünnepelünk egyáltalán? Mert mindez a hálaadásról szól. Például hálás vagyok azért, hogy megszületett az, akinek épp a születésnapját ünnepeljük. Jelen esetben hálásak vagyunk azért, hogy tizenhat évvel ezelőtt létrejött a KKE. Vagy amikor a házassági évfordulójuk alkalmából szerveznek az emberek közös összejövetelt, akkor visszaemlékeznek az egykori házasságkötésükre. A hála és az ünnep ugyanazt jelenti. – folytatja Géza.

Alkalom

Minden dolog fentről jön. Istentől. Ilyenkor Isten jóságára emlékezünk. Jézus győzedelmét ünnepeljük.  Ha kinyitjuk a Bibliát Jakab 1:17-nél, tudni fogjuk, hogy nem lennénk képesek igazán ünnepelni, ha kétezer évvel ezelőtt Jézus nem halt volna meg a keresztfán és támadt volna fel utána.

A 66. zsoltár Isten ünnepléséről szól. „ Örömmel kiáltson Istennek minden, ami a Földön van.” Így tehát sose becsüljük le az ünneplés értékét! – hívja fel a figyelmet a KKE pásztora.

Magyarország nagyon depressziós emberekkel van tele, sokszor lehet érezni a kultúrából eredő pesszimizmust. Éppen ezért vigyük ki a világba a boldogságunkat! Lehet, hogy eleinte furcsa lesz mások számára és érdekesen néznek rád, amiért pozitív vagy. Szakítsunk időt arra, hogy ünnepelünk. Isten szeretne minket tovább növelni, de azt is szeretné, hogy álljunk meg egy pillanatra és emlékezzünk vissza mi volt X ideje, illetve találjuk meg azokat az apró részleteket, amiket tudunk ünnepelni, mert ebben erő van. Isten örömében van a mi erőnk.

Az ellenség el akarja venni tőlünk a boldogságot, mert tudja, ezzel az erőnket is elveszi. Nem szabad hagynunk legyőzni magunkat!

KKE születésnapi torta

Az Ószövetségben jelentőségteljes üzenete volt egy oltárnak, amit azért készítettek az emberek, mert ezáltal mindig visszaemlékeztek arra, mit adott nekik az Úr. – mesélte el érdekességképp Géza. Azért kell visszaemlékeznünk a szellemi mérföldkövekre, mert ezáltal kapunk látást. Például aki megtér, először kap látást.

Ünnepeljük a folyamatokat és a kis győzelmeket! Lehet, hogy most azt gondolod: mostanában nem tettem le túl sok mindent az asztalra. Ilyenkor jussanak eszedbe a legapróbb dolgok. Mindig vannak győzelmek az életedben. Ünnepeld!

A Bibliában Filippi 3:12-nél olvashatunk arról, hogy Pál azt mondja: lehet, még nincs teljesen ott, ahol szeretne, de legalább már ott sincs, ahol elkezdte. Lehet, hogy még nem értél révbe, még küzdesz a dolgaiddal, amitől szabadulnál, de már úton vagy! – bíztatta az alkalmon összejött társaságot Géza a Bibliai alapelvvel, majd rávilágított a következőkre. A fájdalmakban is tudunk ünnepelni. Mégis hogyan? Valamikor tragédiák történnek az életünkben, de Isten adott kijelentést erre a helyzetre is. Más leszel. Megváltozol a hatására és erősebb leszel. Mózes is ünnepelt, amikor segítséget kapott fentről, így áttudta vezetni népét a Vörös tengeren, ami kettévált akkor, amikor a fáraó hadseregével üldözte őket. A nép megmenekült, a hadsereget elnyelte a víz.

Gondolkoztál már azon, hogy honnan is jöhetnek a lelki nehézségek és fájdalmak? Onnan, hogy szeretünk valakit, tiszteljük és hálásak vagyunk érte.

A Filippi 4:4 a következőt mondja: mindig örüljetek az Úrban, bármilyen helyzetben is vagytok.

 

Milyen dolgok nehezítik meg az ünneplést? – teszi fel a kérdést Demény Géza, majd felsorolt pár tulajdonságot, így például a: közönyösség, hálátlanság, keserűség, harag, féltékenység, de minden negatív dolog meggátolja. Erre nagyon jó példa a tékozló fiú esete. Amikor visszatért a családhoz a fiú, aki minden vagyonát eltékozolta, édesapja ünnepelte, örült hazatértének, ellenben a fiú testvére féltékenykedett, képtelen volt megérteni, hogy lehet egy olyan embernek örülni, aki rosszat tett. Mindezen negatív érzések meggátolták a testvért abban, hogy ünnepelni tudjon. Egy másik nehezítő tényező, hogy egészen addig nem tudod ünnepelni a másikat, amíg nem tudod befogadni, hogy téged ünnepelnek. A mai világban sokan nem tudnak dicséretet elfogadni. Tehát ha valaki megdicsér a munkádért vagy bármiért, fogadd el és köszönd meg, hiszen ettől még alázatos maradsz. Nyilván Istené a dicsőség – teszi hozzá Géza, - de alázatosnak lenni nem azt jelenti, hogy kevesebbet gondolj magadról, illetve értéktelennek érezd magad. Isten ünnepel téged, szóval fogadd el! Ettől még nem leszel büszke és nem fogsz elszállni magadtól. Egy bizonytalan, kisebbségi komplexussal küzdő ember sosem fog tudni igazán ünnepelni. Hidd el, hogy értékes vagy!

Következésképp tanuljuk meg egymást ünnepelni, a családunkat, a barátainkat, ugyanúgy, mint kedvenc focicsapatunkat, akiknek teljes erőbedobással leordítunk és szurkolunk a kilátóból!

Géza zárásként arra buzdított mindenkit, hogy tegyük a KKE-t a legizgalmasabb hellyé, ahol tudunk ünnepelni és örülni.

 

Ivanits A.