Könyvajánló

Vida Ágnes gyógyszertári szakasszisztenst kérdeztem a mai regényekkel kapcsolatban. Ajánlott nekünk pár érdekes könyvet, amit érdemes lesz elolvasni, elgondolkodni rajta, amennyiben szereted a fantasy/sci-fi, illetve a poszt apokaliptikus és pszichológiai regényeket, melyek némelyikéből már filmet is készítettek, vagy épp ez idő után fog futni a mozikban.

 

  1. Körülbelül hány könyvet olvastál már?

Körülbelül 170-et, egy internetes közösségi oldalon követem nyomon.

 

  1. Mit olvastál utoljára?

Kass Morgantól a 100 - Kiválasztottak című regényt, amiből sorozat is készült.

 

  1. Van kedvenc regényed?

De még mennyi! Legnagyobb kedvencnek így kapásból az Éhezők viadalát mondanám, az szerettette meg velem a disztópia műfaját.

 

  1. Milyen stílusú és műfajú könyveket bújsz legszívesebben?

Kedvenc műfajom a disztópia és a fantasy, de mostanában szívesen kézbe veszek komolyabb témájú, elgondolkodtató könyveket is.

 

  1. Vannak olyan könyvek, amit olvastál és filmet készítettek belőle? Ha igen, melyek ezek?

Rengeteg ilyet olvastam, sokat például a közelgő film hatására. Ilyenek például az Éhezők viadala, Harry Potter, Az útvesztő, A Beavatott és még sorolhatnám.

 

  1. Ha egy könyvet elolvasol, elgondolkodsz rajta, esetleg írsz róla, vagy szimplán vissza rakod a polcra?

Igen, sokat szoktam az olvasott könyveken agyalni, leginkább a karakterek személyiségén. Van egy blogom, ott szoktam kifejteni a véleményemet velük kapcsolatban.

 

  1. Gondoltál rá, hogy e-book-od legyen? Vagy az nem helyettesíti ezt a „retro” élményt?

A papíralapú könyveket számomra messze nem múlja felül az e-book, hiszen őket fel lehet szépen pakolni a polcra és gyönyörködni a borítójukban. Szoktam azonban az iPhone-on olvasni, főleg utazás közben.

 

  1. Szoktál könyvbemutatókra járni? Ha igen, hova?

Életemben eddig kétszer voltam könyvbemutatón, egyszer a Millenárison, másik alkalommal pedig az A38-as hajón Spirit Bliss könyvbemutatón. Viszont mindig el szoktam látogatni az éves Könyvfesztiválra, szeretem megszemlélni a megjelenő újdonságokat.

 

  1. Ajánlj 4-5 mai regényt és mesélj a tartalmáról, mondanivalójáról!

Rick Yancey: Az ötödik hullám

Az emberiséget megtámadják az idegenek, hullámokban csapva le rájuk. Az első hullámban lekapcsolják az áramot, a másodikban természeti katasztrófákat idéznek elő, a harmadikban fertőzést terjesztenek a madarak segítségével, a negyedikben már az emberek között járkálnak, az ötödik pedig rejtély a könyv végéig. Főszereplőnk, Cassie öccsét egy katonai bázisra viszik, őt próbálja megmenteni. Miért ajánlom ezt a regényt?

Egy ütős disztópiáról beszélünk, amiben végig pörög a cselekmény, a karakterek részletesen kidolgozottak, és mindent megtesznek a túlélésért. Senki sem az, akinek látszik. Ne rémisszen el Titeket a film, az meg sem közelíti a könyvet!

 

David Levithan: Nap nap után

Főszereplőnk, "A" minden nap más más testben ébred, amióta csak az eszét tudja. Kiskorában normális dolognak tartotta, végül ráeszmélt arra, hogy csak vele történik ez meg nap, mint nap. Egy dolgot tehet csupán: sodródik az árral, vagyis nem szabad kötődnie egyik családhoz és élethelyzethez sem, ugyanis másnap új életet kell kezdenie. Így megy ez minden nap, míg nem egy Justin nevű fiú testében ébred.

Találkozik a srác barátnőjével az iskolában, Rhiannonnal, akit első látásra megkedvel. Ellógnak a suliból, és az óceán partján töltik a napot. A nap végére "A" beleszeret a lányba, és nem tudja elképzelni további életét nélküle. Innentől fogva mindig azon lesz, hogy kitalálja, hogy lehetnek együtt. A könyv nem szól másról, mint az elfogadásról. Rhiannon is ugyanolyan nehéz helyzetben van, mint "A". El kell fogadnia ugyanis, hogy egy lelket szeret, aki minden nap más testben ébred, és az a test lehet 130 kilós, vagy éppen vékony leányzó is. Nem tudja bemutatni a szüleinek soha, sem a barátainak, nem lehet közös jövőjük. "A" egy rettentően magányos és jószívű lélek. Mindent megtenne a szeretett lányért, sok ember igazán példát vehetne róla.

 

Spirit Bliss: A múlt árnyai

A sztori a kétezer-húszas években kezdődik, a nem túl távoli jövőben. 2012-ben a környezeti ártalmaknak köszönhetően kialudt a Nap, így az emberiség állandó félhomályban él. Nem is ez a legnagyobb probléma, hanem hogy a napfény hiányában az eddig sötétben rejtőzködő vámpírok világuralomra törtek, az embereket pedig vagy szolgáikká tették, vagy megölték őket. Néhány személy a föld alatt rejtőzködik és él a csatornarendszerben, köztünk főszereplőnk is, Katherine, édesapjával együtt. A történet rögtön úgy kezdődik, hogy a vámpírok tudomást szereztek az ott rejtőzködőkről, és átjutottak a biztonsági rendszeren is. Egy választásuk van az embereknek, visszaküldeni egy személyt a középkorba a Katie apja által feltalált időgéppel, hogy végezzen minden vámpírok atyjával, Véreskezű Casimirrel. A sors iróniája, hogy Katie lesz a kiválasztott személy. A múltban azonban kiderül, hogy az emberi Casimir nem is olyan szörnyű, viszont roppantul gyanús lesz egy középkori szekta. A könyv végig nagyon izgalmas, tele van cselszövésekkel és fordulatokkal, a karakterek pedig imádnivalók.

 

John Green: Papírvárosok

A Csillagainkban a hiba írójának másik könyve.

Quentin (Q) és Margo kiskoruk óta szomszédok, Q egy megrögzött jófiú, aki rendesen jár iskolába, imádják a szülei, egyetemre készül. Margo e közben lázadó természet, kalandvágyó, imád világot látni, napról napra él.

A két fiatal az évek során eltávolodik egymástól végzős évükre a különböző személyiségük miatt. Egyik este Margo bekopogtat Q-hoz és olyan kalandokra hívja a fiút, melyről az nem is álmodott. Másnap viszont Margo nem megy iskolába, de mint minden eltűnésekor, így most is "nyomokat" hagy maga után. Quentin igyekszik a nyomára bukkanni barátai segítségével. A történet a felnőtté válást és önmagunk keresését mutatja be rejtélyes cselekmény és szerethető karakterek segítségével.

 

I. A.