Utolsó borzongások a magyar szellemvárosban?

 

Már biztosan hallottál a néhai katonai bázisról, Szentkirályszabadjáról, a szellemvárosról, ami a Balaton partjától és Veszprémtől nem messze fekszik. Kicsit körbejárjuk a helyszínt, amíg még lehet és lehetőleg nappal, mert az éjszaka a visszatérő szellemeké. Vagy mégsem?

A "Magyar Csernobil" helyszínén járunk, a nevezetes szellemvárosban, Szentkirályszabadján. Több, mint húsz évvel ezelőtt az oroszok elhagyták laktanyájukat, ahol a mozitól, színháztól elkezdve az óvodán és iskolákon keresztül a börtönig és vágóhídig minden megtalálható volt. A sajátjaik között elszeparáltan éltek a magyaroktól, velük nem érintkeztek. Hogy mi maradt utánuk? Egy horrorfilm forgatásához tökéletes filmhelyszín, ahol kitört ablakok, lerobbant épületek, növényzettel benőtt és vérfagyasztóan üres atmoszféra maradt.

Egy négy évvel ezelőtti cikkből kiderült, az épületeket az önkormányzatnak kéne karbantartania, de pénz azonban nincs rá. Sok éven át esetleg csak a kísértetek vagy a zombik vigyáztak rá. Őket legalább nem kellett bérezni. Viccet félre téve, felröppent a hír, hogy ez a poszt apokaliptikus hangulatú helyszín magánterület lett és a figyelemfelhívó táblák óva intik a romos épületektől a lelkes és borzongani vágyó turistákat. Leellenőriztük a helyszínt, nem pletyka, az egyik szögesdrótos kapun a felirat egyértelmű: "Magánterület! Illetékteleneknek belépni tilos!"  Ennek ellenére látogatható.

Szentkirályszabadjához hasonló orosz laktanyák és panel épületek találhatók Székesfehérvárott, valamint Hajmáskéren is, de utóbbi helyeken már megtörtént az újjáépítés és felújítás. Természetesen csak szóhagyomány és riogatás, hogy a terület szellemjárta, mégis a halott városnak megvan a dermesztő hatása. Talán éppen ezért az izgalomért látogatják sokan a mai napig és derítik fel minden egyes zeg-zugát.

 

A 60-as években felhúzott épületeket a katonák az 1990-es évek végén már teljesen elhagyták. Az otthagyott holmikat az évek során elhordták, kifosztották, éppen ezért méltán érdemelte ki a „szellem” jelzőt a városrész. Azóta romlik a hely állapota. Szemetekkel töltik fel, számtalan üres műanyagpalack hever itt-ott a földön, graffitik a falon. Az már csak dermesztő hab a tortán, ha bemész egy romos épületbe és hirtelen szembe jön veled valaki. Mire vársz? Menj és fedezd fel az eldugott értéket!

 

Ivanits A.