Találd meg a holtpontod!

 

Zsigerből jövő felszabadult szabadságérzés.  Kiszámíthatatlan csavarok, szellemes szófordulatok. A legvadabb extrémsportok és mutatványok. Izgalom. Lenyűgöző látványvilág. Jól felépített sztori. Mindenkinek van egy útja, amit maga választ. A sorsukért maguk felelnek. Vajon melyik út lesz az utolsó? Van egyáltalán ésszerű cél? Vagy csak a veszély hajtja őket? A Holtpont című filmet 2015 szilveszterétől már vetítik a magyar mozik is.

 

A remakelt akcióthriller filmet Ericson Core rendezte, főszerepekben Luke Braceyt, Edgar Ramirezt, Teresa Palmert, Ray Winstont, Delroy Lindot láthatjuk.

Az elképesztő és utánozhatatlan bűntények hátterében néhány adrenalin függő extrémsportoló áll, aminek rejtélyét Luke Bracey alakította félelmet nem ismerő Utah nevű karaktere igyekszik megoldani. Az FBI oldalán beépül a bandába, ezzel minden egyes alkalommal életét kockáztatja. Sikerül neki lépést tartani a bűnözőkkel, megoldani a bűntényt vagy magával ragadja a szabadságharcos érzet? Utah FBI-os múltját a kicsapongó élete előzi meg, amikor csak annak élt, hogy minél több dirt cross-os mutatványát csodálják meg a youtubon.

Honnan a nagy életmód váltás? Utolsó léha útján bekövetkezik a tragédia, amiért magát teszi felelőssé. Feltehető a kérdés, vajon jogosan? Ugyanakkor van itt más is. Mindenkinek saját akarata, hogy rálép-e az adott útra, avagy sem. Egy biztos. Teljes elszántsággal és hittel, vagy sehogy. A legapróbb félelem megöl és már a mélyben találják magukat.

 

Extrémsportban gazdag film. Szinte túlteng bennünk az adrenalin, miközben 20-30 méteres gyilkos hullámokon látjuk szörfözni a karaktereket, vagy épp kötél nélkül sziklát másznak, szikláról „madáremberkednek”, életveszélyes hegyről snowboardoznak akció közben. Mind e közben csodálatos látványvilág tárul a néző elé, és szinte megszólalnak a tájak.

A bűncselekmények pikantériája, hogy nem szimpla bűnözésről van szó. A megszerzett vagyont visszaadják a rászorulóknak, de mindezt nyakatekert mutatványok közepette. Ozaki nyolc próbája elvét követi a csapat, mindezzel a Föld előtt tisztelegve. Bármikor bármelyikük meghalhat. Tisztában vannak vele, hogy a természet az úr és ők a kiszolgáltatottak. Rávilágít arra, milyen törékeny is az ember.

A filmet mindazon nézőközönséget érdekelheti, akik kifejezetten kedvelik az extrém sportokat, de ha valaki adrenalin (túl)adagolásra vagy egyszerűen csak egy fantasztikus látványvilágért és jó sztoriért menne, ajánlott a Holtpont. Impulzus nélkül nem térsz ki a teremből, az már biztos!

 

Ivanits A.