Drum & Piano Projekt, avagy a „hangszerek csatája”. Havasi Balázs koncert 2015 decemberében is

 

A nagyszerű zongoraművész, Havasi Balázs 2011-ben alapította meg régi barátjával, Kiss Endivel, a Hooligans dobosával a „hangszerek csatáját”, a Drum & Piano Projektet, amit jellemez a stílusok összecsapása ám mégis összhangja. Ezt a világon egyedülálló intenzív zenei világot 2015. december 5-én láthatta is a nagyérdemű a Papp László Sportarénában. Személy szerint nagyszerű audiovizuális élmény részese lehettem. A jövőben mindenkit invitálok rá, aki a rock dob és klasszikus zongora mesteri kombinációjára, valamint egyedi színpadi koreográfiára kíváncsi.

Hogy miből áll a sajátos zenei élmény? Két különböző stílusú zenész adja az alapot. A komolyzenei részről a klasszikus zongora csendül fel, másik részről a rock koncertek atmoszférája érvényesül a dobok által. Mindez olyan színpadi koreográfiával párosul, hogy azt a szenvedélyességet nehéz szavakkal leírni. A háborítatlan klasszikus dallamvilágot ötvözi a forrongó rock zenei elem, ezzel mégis egy olyan harmóniát teremtve, hogy azt hallani kell! Látni kell! Megtapasztalni és átérezni kell!

Az ezúttal is teltházas előadás prelúdiuma egy régi dal, a Lacrimosa volt új köntösben, aminek erejét a nézőközönség sorai között menetelő dobosok adták és ezáltal már a legelső pillanattól kezdve a mellkasunkban érezhettük a produkció erejét, a basszust. Zseniális csapatmunkát és összhangot láthattunk a közel két és fél óra alatt, amire külön ki is tért Havasi, ezzel megköszönve mindenki munkáját és támogatását. A The Storm játszása közben mű hó esett a közönségre, ha épp nem ágyúból lőtték a több ezer aranyló konfettit a sorok közé. Nem is beszélve a lézerekről, füstgépről vagy épp a kivetítőn vetített látványvilágról.

A legtöbb számot felkonferálta Havasi, valamint mindig ki volt vetítve a cím, hogy épp mit hallgat és lát a közönség.

Arra a kérdésre válaszolva, hogyan születik meg egy zongoradarab, levetített egy személyes videót, amikor épp a kislánya üt le pár hangot a „hangszerek királynőjén” és ezt kiegészítve a Művész Úr újabb hangokat tesz hozzá.

A színvonalas táncos koreográfiát az Experidance táncművészeti társulat adja, melyet Román Sándor alapított.

A részben Havasi szeretett nagyszülei emlékére létrehozott projektben Pejtsik Péter zeneszerző is jelentős szerepet játszik. Ha épp nem karmesterként látjuk, akkor hegedül, gitározik vagy csellózik.

Hogy miért van ekkora hatása? Miért hatol a szíved legmélyéig? Mert maga a szakmai alázattal rendelkező, reális önértékelésű, jókedvű és bátran álmodó Havasi is lélekből nyújtja és szeretettel a közönség felé azt, amit alkot. „Számomra egyébként minden olyan ember példaértékű, aki hajlandó menni a saját álmai után, és ezeket előbb-utóbb eléri.”- közölte egyik interjújában.

Havasi idén a II. Erzsébet brit királynő által lovaggá ütött Sir Karl Jenkins zenészt hívta meg, aki egy grandiózus műsor keretében bemutatta a magyar közönségnek a képzelet túli világot híres Adiemus vagy épp a Kayama művén keresztül. A koreográfia által nyújtott látványvilág az érzelmi háborúk csatateréül szolgált az est folyamán. Mint egy vulkán, ami kitör, és magával ragadja a nézőt.

Sir Karl Jenkins: Adiemus: https://www.youtube.com/watch?v=UX__4aHwYzM

Havasi: The Storm (Aréna show): https://www.youtube.com/watch?v=vSilioVWat4

Havasi: Ad Martem (Symphonic koncert): https://www.youtube.com/watch?v=XiaeirtBYXQ

 „A virtuozitásnak csak akkor lehet szerepe a zenében, ha segít kifejezni az egyik legfontosabb dolgot a világon: a szenvedélyt.” – olvashatjuk Havasi szavait könyvében. A Havasi „életre kelt szimfóniája” maga a letisztult elegancia, erőteljes és mégis kifinomult. Tartja magát ahhoz, miszerint érték és popularitás között mozog, ezzel egy innovációt átnyújtva a nagyérdeműnek. Tehát, ha egy forradalmian új energiabombát szeretnél átélni a klasszikus zongora és rock dob kombinálásával, lélegzetelállító akrobatikus mutatványok, látvány és pirotechnika keretében, ott a helyed a következő különleges zenei utazáson. 2016 decemberében is Havasi! Ha jó helyet szeretnél magadnak, már érdemes februárban megvenned a jegyed, ugyanis számottevő a visszalátogató vendégek száma. :)    

A nagyérdemű elismerő tapsát nem csak Magyarországon tapasztalják a virtuózok, ugyanis külföldön is hatalmas sikernek örvendenek. Külföldön? Az egész világon! Felléptek már a specifikus és innovatív műfajukkal többek között például Skóciában, Sanghajban, New Yorkban is, a nevezetes Carnegie Hall-ban, ahol szintén teltház volt.

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a Technology Entertainment Design (TED) Global rendezvényen Havasi bemutatta tehetségét, rávilágított arra, hogy a zenei műfajok variálhatók, azaz egy olyan klasszikus darab, mint a zongora, megállja a helyét a 21. században is. A TED jelszava lényegében úgy hangzik, hogyha van egy kivételes elgondolás, illetve ötlet, akkor azt érdemes terjeszteni. 

 

Ivanits Annamára