Tágas Tér Fesztivál Szegeden

Ezúttal Szegeden jártam, a Tágas Tér Fesztiválon. A szeptember 25-27 között került megrendezésre a fesztivál az Erzsébet ligetben és környékén, oda várta az oda látogatókat, különböző programokkal. A főszínpad mellett további tizenhárom helyszínen voltak látnivaló programok.

Mint ahogy a programfüzetben is olvashattuk, a különféle helyszíneknek önálló üzeneteik voltak és minden program megvalósulásához több mint száz önkéntes járult hozzá, hogy sikerüljön is az.

Pénteken többek között Pál Ferenc atya gondolatébresztő előadása után az olasz Gen Verde kápráztatta el „üzenetével” a közönséget. Szombaton a ligetbe már jócskán érkeztek odalátogatók mindegyik korosztályból. A Londonból érkező keresztény Hillsong együttes nyitott, majd őket Ákos követte a színpadon. A vasárnap is különlegességet tartogatott. A főszínpadnál össznépi táncház volt a program, majd záróakkordként a Hála gála következett a legkedvesebb pillanatok felelevenítésével. Nem is beszélve a számos másik helyszínről, ahol párhuzamban folytak mindegyik nap az előadások és programok.

 

A nagyszerű Hillsong együttes Londonból

 

Meginterjúvoltam pár résztvevőt a programokkal kapcsolatban, amiről így nyilatkoztak:

 

Szia Niki! Hogy érezted magad a Tágas Tér Fesztiválon?

  • Nagyon jól éreztem magam.

Kikkel látogattál el a rendezvényre?

  • Barátaimmal voltam.

Máskor is szívesen beütemezed a közösség összehozó programot?

  • Mindenképpen!

 

Geo és Niki A Tágas Tét fesztiválon

 

Geo, Székesfehérvárról utaztál Szegedre. Jól érezted magad? Mi volt a szombati nap folyamán a kedvenc eseményed?

  • Nagyon jól éreztem magam, szuper nap volt! A Hillsong koncert.

A londoni Hillsong keresztény zenekar után feltettek egy kérdést: Csak egy koncert volt, vagy annál több? Mi a véleményed?

  • Nem csak egy koncert volt, hanem sokkal több. Az egész Jézusról szól és nem rólunk. A csapat is Jézusnak énekelt, és nem magának. A kereszténység nem egy koncert, hanem egy életstílus.

Kaptál a nagyszerű Hillsong által pluszt?

  • Igen kaptam, mindig jó belépni Isten jelenlétébe, és érezni azt, hogy Ő jelen van egy helyen.

Meg tudod mondani, hogy mi annak a számnak a címe, amivel visszadúdolta a színpadra a közönség a Hillsong zenekart?

  • A With everything című számuk volt az.

 

Szia Imi, hogy érezted magad Szegeden?

  • Szegeden nagyon jó volt. Volt egy kis városnézés is, nagyobb, mint Fehérvár. Szép a város. A koncertek meg nagyon nagy élmények voltak! Hanna és zenekaránál szuper dalok voltak. A Hillsong London-t meg újra hallani élőben azokkal a dalokkal fantasztikus élmény volt. Az az egység, ami nézőtéren is volt, egyszerűen leírhatatlan. Engem robbanásig feltöltött szinte. Ákosnál fantasztikusak voltak a fények, imádtam a lézer showt, és a hang is nagyon jól volt keverve.

 

Szervusz Ági! Hányadik Tágas Tér Fesztiválod ez? Hiszen szegedi vagy...

  • A Tágas Tér Fesztivál azért is volt különös élmény, hiszen ez volt az első ilyen kezdeményezés itt Szegeden, 2015-ben, korábban nem tartottuk meg. A szegedi ökumenikus lelkészkörben született meg a gondolat, hogy szeretnék megmutatni a városban rejlő potenciált, továbbá szeretnének kapcsolatot teremteni egymás felekezetei között.

Ha jól tudom, aktívan részt vettél az egyik napon. Mi volt a feladatod?

  • Igen, részemről a pénteki napra készültem teljes erőbedobással, hisz akkor lépett fel a Gen Verde nevű együttes, akiknek a koncertjét egyik társammal közösen tolmácsoltuk angolról magyarra a nézőközönségnek.

Mesélj pár szót a Gen Verdéről, a pénteki nap egyik fellépőjéről!

  • A Gen Verde egy olyan együttes, amelyben 21 nő dolgozik együtt, 13 országból, mindannyian megjelenítve a saját kultúrájukat. Az együttes a Fokolare Mozgalom keretei között jöhetett létre, a tagok mind Istennek szentelt emberek.

Mi a céljuk?

  • Koncertjükön keresztül a béke, a szeretet és a testvériség tapasztalatát megosszák hallgatóságukkal is, dalaik mind saját, hasonló élményeikből fakadnak. A koncert különlegessége volt, hogy a koncert előtti napokban egy szegedi szakközépiskola és egy gimnázium diákjaival közösen készültek fel ún. workshopokon keresztül. A diákok megtapasztalhatták a közös munka, a párbeszéd, az egymás iránti figyelem fontosságát és a Gen Verde életstílusát látva erőt kaphattak ahhoz, hogy ezeket az értékeket ők is közvetítsék. A fellépés után mindannyian nagyon szomorúak voltak, hogy el kell búcsúzniuk, már ki is találták, hogy jövő májusban meglátogatják a Gen Verdét Olaszországban, ahol ők laknak.

Van személyes tapasztalatod?

  • Annak ellenére, hogy még nem is ismertük egymást, rögtön hatalmas szeretettel fogadtak, és tapasztalatlanságom ellenére nagy bizalmat szavaztak meg nekünk. A hét folyamán végig lelkesek tudtak maradni, és sugározni tudták azokat az értékeket, amelyekről a dalaikban is énekelnek. Sokat gyakoroltunk a koncert előtt, megadták nagyjából előre a szöveget- érdekes volt, hogy már sokszor hallottam a dalokról a próbák során, de a dalokat magukat csak a koncerten hallottam, hisz kettő új CD-jük legfrissebb számait adták elő nekünk. Nagyon pörgősek voltak a számok, már várom, hogy a CD-n is hallgathassam őket!

Mit takar a Fokolare?

  • A Fokolare Mozgalom egy, a II. világháború alatt létrejött katolikus megújulási mozgalom, melynek célja, hogy az egyetemes testvériség terjedését segítse az egész világon.

Szeged gyakran ilyen élettel teli város?

  • Szeged a Napsütötte dél-magyar Jamaica', ahogy az egyik szegedi banda, a Skatch is énekli. Nagyon pörög az élet, mindig túl sok jó program közül kell választani. Persze ebben az is benne van, hogy rengeteg középiskola, és az ország második legnagyobb egyeteme is itt található. Mindenki megtalálja a maga programját, a Tisza parton való hűsöléstől kezdve a REÖK-palotában, a Móra Múzeumban való művészeti kiállításokon való részvételen keresztül egyaránt. De említhetem még a most felújított Dómot (Fogadalmi Templomot), a szegedi papucsot, a PICK szalámit, a malacfát, a Dugonics téri zenélő szökőkutat, vagy az Anna-fürdőt is.

        Ide tényleg csak több napra érdemes jönni.

 

 

Ivanits Annamária