„Ha zajt akartok!” : Tankcsapda

„Ezt már a múltkor megállapítottam, hogy az első sorban még nem löknek fel, szóval oda kell állnunk.” – hangzott a mondat egy nő szájából, mikor elugrándozott mellettem izgatottan. Szép jó estét Mindenkinek! Ez már nem a fűben hanyatt fekvős kategória, ahol biztonságban tartod kezedben a söröd. Üdvözöllek a punk rock, hard rock, heavy metál mezején, ahol a kulturált táncolásé (??), pogóé a főszerep, no és persze az agárdi Popstrandon fellépő ACid/DC előzenekaré, amit a már sokszorosan visszalátogató 1989-ben alakult 26 éves Tankcsapda követett. Tankcsapdáról érdemes megemlíteni, hogy a kezdetben punk stílust képviselő, majd hard rock vizekre evező bandát Lukács László énekes, Fejes Tamás dobos és a Zanzibár egykori tagja Sidlovics Gábor alkotja. 13 stúdióalbumot magukénak tudva a szakma elismert és közismert bandájáról beszélünk, akiknek a 2015-ös turnéállomásai között szerepel Agárd, Veszprém, Budapest, de még külföldön is várják őket, így például Prágában, New Yorkban, Las Vegasban, San Franciscoban, Los Angelesben, majd végül megalakulásuk helye, Debrecen zárja a sort.

Az ACid/DC vokálosa „Remélem senkit nem fog meglepni, hogy egész este AC/DC dalokat fogunk játszani?” mondatára azonnali pozitív érdeklődést tapasztaltam a közönség soraiban, amikor megkezdték maguk bemutatását.

Baricz Gergő, Fülöp Bence, Horváth Laci, Faggyas Ádám, Zsoldos Dávid alkotta AC/DC tribute zenekartól többek között olyan AC/DC számokat hallhattunk, mint a Shoot to thrill, Back in black, TNT, Big gun, Hells Bells, Thunderstruck, amit szemmel láthatóan élvezett a közönség. Köszönhető ez annak is, hogy maga az együttes is szívből adott koncertet, teljes beleéléssel és odaadással. Szerintem sikerült megvalósítaniuk maguk és a közönség önfeledt szórakoztatását, elvégre a tapsvihar és ordítások arról árulkodtak, eljutott az „üzenet”. Baricz Gergő, ha épp nem énekelt, léggitározott, Fülöp Bence pedig a legtöbb számot gitárral a kezében felugorva, az utolsó akkordot kitartva nyomatékosította.  A zenekar legközelebbi koncertjét is bejelentette a színpadról, ami 2015. augusztus 25-én, Balatonfüreden lesz. „Nagyon jó közönség voltatok! Találkozunk Balatonfüreden. Jó bulit!” – köszöntek el.

„Tankcsapda, Tankcsapda! Gyere elő!” Távolabbról szintén ordítást hallani. „Buli van! Meg van a pogó körzet is!” Már a dob és a gitárhangolásnál is izzott a levegő. Vagy az a pirotechnikától volt, amit próbálgattak?

Mint mindig, ezúttal is Turbók János az agárdi Popstrand főszervezője köszöntötte a társaságot. „De jó itt Agárdon. Jó bemelegítő zene volt!” Közben elszabadult egy sör a színpadra, amire külön felhívta a rendező Úr a figyelmet, „Ezt azért srácok, ne!” ,majd jó kedvvel folytatta tovább: „Ma nagyon nagy bulit kaptok. Egy dögös, kemény rock zene. Érezd jól magad Agárdon, a Velencei tó partján.”

Pár száz fős, adrenalinnal túltengett vegyes korosztályú rajongó tábor gyűlt össze Tankcsapdára, akik már a két koncert közötti rövid szünetben is aktívan kiabálták az együttes nevét. Észrevételeim alapján az idősebb korosztálynak a Tankcsapda régebbi számai jöttek át igazán, ellenben a fiatal korosztállyal, akiknek az új album volt a favorit… befejezésre várnál, ugye? Nem feltétlenül. Például több korombeli is a környezetemben inkább a régebbi számokra tombolt, néha csukott szemmel, a zeneszöveget kívülről fújva és nem egyszer egymástól kérdezgették, hogy „Figyuzz, ez most melyik szám is az új albumról?” Természetesen rájöttek, kis fáziskéséssel.

A felkonferáló zene és a lesötétített színpad már teljesen felcsigázta a rajongókat, aztán hirtelen megfertőzött a „Legjobb méreg”, megalapozva ezzel az első pogót, amit a Mindig péntek című szám követett. A személyes kedvencemmel az 1994-es évjáratú Jönnek a férgek számmal gördült tovább az este, amit többek között a Gyűrd össze a lepedőt, Urai vagyunk a helyzetnek, Egyedül a világ ellen, Ez az a ház, Vörös rúzs, Köpök rátok, Rock a nevem, Rio, A zene betemet számok követtek. Johnny a mocsokban című számuk alatt a biztonsági őrök is jobban igénybe lettek véve, néhol elszabadult a pokol, akarom mondani a pogó.

Zenei élmény mellett látvány és- pirotechnika

 

„Nem igazán látom, hogy ki érzi jól magát. Szóval, aki jól érzi magát, tegye fel az egyik kezét, és aki nagyon jól érzi magát, a másikat is és akkor taps!” – inspirálta a rajongókat Lukács. A közönség részéről megvolt az összhang, legtöbbünk egyszerre tapsolt, beindítva ezzel a Rock and roll rugója című számot.

„Nem tudom eldönteni, hogy esik-e vagy sem.” – kérdezett körbe a színpadról Lukács, amire aktívan ordítottak is a rajongók. A szemerkélő eső és a pirotechnika kombinációja még jobban felspannolta a hangulatot, nem is beszélve az Adjon az ég című számukról, valamint a kommersz kifejezéssel élve az egyszerű, de mégis nagyszerű Egyszerű dal számukról, amivel felköszöntötték a születésnapos Turbók János főszervezőt is, aki már 39 éve vezeti a Popstrandot és szervezi a strand programját. Merész kijelentéssel élve, szerintem nincs ember, aki ne hallotta volna már legalább egyszer a banda Mennyország tourist című számát. Az este folyamán, sokak örömére, erre is tombolhattunk. Volt, aki a másik nyakában ülve, voltak, akik egymást karöltve ugráltak le s föl, ordítva a szöveget, harminckettes vigyorral az arcukon.

A tagok nem sajnálták dobálni a közönség soraiba a pengetőket sem, amiért rendszerint a harc ment, főleg a búcsúzáskor, amikor Fejes Tomi a dobverőitől is megszabadult. Ezúttal mind a fénytechnika megfelelő volt, és a hangtechnika is a helyén volt, nem beszélve a két fellépő együttesről, akik egy eget rengető koncertet nyújtottak a lelkes „népnek”. A zenei élményen túl vizuális élményben is részünk volt, így a látványtechnika és pirotechnika megoldásait is megtapasztalhattuk ezúttal is.

 

Ha szemfüles voltál, most bizonyára Neked is van egy hasonló pengetőd 

 

„Mindent megteszünk, hogy mindenki jól érezze magát.” Ezzel a mondattal kezdte Lukács Laci a koncertjüket, ami igazolta kijelentését. Részemről tartotta a szavát. Ti hogy vagytok vele?

 

Ivanits Annamária

  1. augusztus 19.