Nem vagy tökéletes. Ellenben csodálatos! Igazi nők kívül és belül

Igazi nők kívül belül címmel tartott Demény Zsanett és Demény Teodóra előadást a Keresztény Közösség Egyesületben (KKE), női konferencia keretein belül. Hogy kinek javaslom a cikk elolvasását? Minden nőnek!

 

Női konferencia a KKE-ben

Ha lehet így általánosítani, a keresztény nők általában a lelküket ápolják, míg a világi nők inkább a külsejük tökéletesítésével vannak elfoglalva. Mind a kettő nagyon fontos, mindegyik szempont vonatkozik mindkét nőre. Aki világi nő, nem csak a külsejét érdemes gondoznia, hanem tanácsos időt fordítania a lelkére is, ugyanígy a keresztény nőknek célszerű a mélyebb lélek karbantartása mellett a külsőre is gondot fordítani. – kezdte előadását Zsani.

Mik jellemeznek többek között egy olyan nőt, aki elégedett az életével? Magabiztos, kiegyensúlyozott, szabad, jó (ön)értékelésű és még sorolhatnánk.

Nem kellene, hogy a külső dolgok határozzanak meg téged, hanem te légy az, aki fényt visz a helyekre, ahová betérsz. Ettől alakul ki rólad a pozitív benyomás is. Mosolyogj! Megszépít. 

Különböző fontos dolgokra hívta fel figyelmünket Zsani. Minden emberben megvan a potenciál, hogy hatással legyen környezetére. Sokan ezzel nem vagyunk tisztában vagy nem élünk a lehetőséggel, illetve elfelejtjük.

Ha nem tudjuk, hogy mit miért teszünk, és nem fektetünk le értékeket, akkor az életünk egy (érzelmi) hullámvasút lesz, azaz egyszer fent, egyszer lent. De mégis ki szeret egy ilyen ember társaságában, akinek naponta változik a kedélyállapota és ezáltal kiszámíthatatlan?

Kell, hogy legyen egy igazi közösség, ahová tartozol. Minden helyen vannak az emberek között klikkesedések. Például egy patikában, ha nagy eséllyel csak nők dolgoznak, hajlamosak arra, hogy például az ebédeléskor csak akkor ülnek le az asztalhoz, ha már az előttük lévő kis csapat befejezte az ételt. Ugye tudsz róla, hogy minden emberrel van egy közös pontod, ami csak arra vár, hogy felfedezzétek, mi az, amiről el tudtok beszélgetni.

A női konferencián volt szépségápolás is

Ne ragaszkodjunk egy emberhez, hanem merjünk kapcsolódni! Ne gátoljon a kor! A generációk között, még ha nagyok a különbségek, de ez inkább összetartson!

Nagyon sokszor csak a saját fejünkben van az a negatív gondolat, miszerint valaki ilyen, valaki rosszul reagálna a dolgomra, biztos nem ér rá, mert ezer dolga van, úgyhogy inkább fel sem hívom. Ismerős? Legtöbbször vágynak a társaságunkra és a közös minőségi időre. Tehát ha legközelebb eszedbe jut a barátnőd, látogasd meg vagy hívd fel, hogy tudja, gondolsz rá.

A nők körében egy nehéz téma: az őszinteség. A lányok általában falakat húznak fel. Kibeszélik a másikat. Csupa rossz tulajdonság. Légy őszinte a másikkal! Olyan ember, aki nyitott rád, vele lehetsz őszinte. Ne essünk a másik végletbe sem, hogy állandóan őszinték vagyunk. Például, ha úgy látod, hogy X nő társadon rosszul áll egy ruha, vagy a másik fazon előnyösebb lenne, ne nyilvánítsd ki a véleményed. Maximum, ha az a másik kérdezi. Kvázi ne kritizáljuk a másikat. Érdemes elgondolkodni azon, hogy a saját tetszésünk alapján formáljuk a másikat? Mert akkor állj!

A nagylelkűség. Neked mi jut eszedbe erről a szóról? Szolgálat a rászorulók felé. Részben így is megfogalmazhatjuk. Mi tudja ezt elnyomni? Az önközpontúság és a felhalmozódott sok probléma, ami terheli az ember vállát.

Mindezen előbbieket felsorolva, vajon mi kell ahhoz, hogy ezeket felépítsük? Nem szabad összehasonlítgatnunk magunkat senkivel sem!

Galáta 6:4 bibliai szövegrészlet tartalma erről szól: ne hasonlítsátok össze magatokat másokkal, hanem mindannyian saját munkánkat tegyük mérlegre, hiszen önmagunk munkájáért vállalunk felelősséget.  Mi történik az összehasonlításkor? Azt vesszük észre, hogy bennünk mi nincs meg, nekünk mi hiányzik még? Azzal nem törődünk, hogy milyen „kincseink” vannak. A másik szempont, ami ilyenkor történik, hogy felhúzódik egy fal a két ember közé, mindez tudatalatti módon és ettől frusztráltságot tapasztalunk, majd a kapcsolataink lerombolását.

Interaktív program

Kezdjünk el magunkkal foglalkozni! Legyen a fókusz saját magunkon, hogy mi az, amit el szeretnénk érni. Lehetnek ezek rövid vagy hosszú távú célok is. Az is lehet, hogy időt és energiát fektetünk hosszú időn keresztül valakibe, aki végül a szöges ellentéteként viselkedik. Ilyenkor szomorúságot és dühöt tapasztalhatunk. De a vajon ez is a mi felelősségünk?

Érdemes elolvasni Rahel és Lea történetét a Bibliában, amit az 1 Mózes 16-29 résznél taláálsz meg. Leáról úgy ír, mint kedves tekintetű, de külsőleg nem szép nő, képes gyereket szülni. Rahel a gyönyörű kisúg, de meddő. Két nő, két különböző adottsággal. Az egyetlen közös bennük, hogy mindketten azt szeretnék, ami a másiké.

Kezdj el gondolkodni azon, hogy vajon mi az az egyetlen dolog, ami csak is kizárólag benned van meg és másban nincs? Ne egymás ajándékait akarjuk, mint Rahel és Lea hanem építsük saját magunkat. – zárta gondolatmenetét Zsani, majd átvette a szót Teodóra.

Leplezzük le a haszontalan cselekedeteket. Elsősorban magunknak kell rájönnünk, hogy mik a rossz tulajdonságaink. Ne akarjuk görcsösen saját kezünkbe venni a dolgokat, hiszen nagy az ereje a buzgó ember könyörgéseinek.

„Valljátok meg azért egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok. Nagy az ereje az igaz ember buzgó könyörgésének.” Jak. 5.16. 

Észrevetted már, hogy amikor megnyílsz a másiknak, meggyógyul a lelked? Ne nyeljük le a fájdalmainkat, hanem mondjuk el az érzéseinket annak, akiben megbízunk. Vállaljuk fel kísértéseinket és gyengeségeinket, mert ezáltal ledőlnek a falak. A gyökerétől kell kezelni a dolgokat. A 131. zsoltár jól példázza azt, amikor sokszor irányítani akarunk, és ha valami nem sikerül, akkor indulatosak vagyunk. Ne törekedjünk arra, ami túl nagy és elérhetetlen. Nekünk nem kell azon feszengenünk, hogy elérjük a szinteket, Isten igazítja sorsunk, ha kérjük. Mindennek megvan a kijelölt ideje. Minden emberre egyénre szabott terve van. Amilyen szinten van most az életed, az helyén való. Ne mindig csak várjuk a jövőbeli dolgokat, hanem éljük meg a mai napot és legyünk vele elégedettek. Lássuk meg, hogy mink van, a kis apró dolgokat is és ezeket ne alacsonyítsuk le. Isten szemében ezek nagy dolgok, amivel lehet építkezni. Legyünk elégedettek a személyünkkel és a belsőnkkel. Nem szabad hagyni, hogy a perfektcionizmus átvegye rajtunk az irányítást.

Korintusiakhoz szóló 2. levél 12:7-9. A gyengeség emlékeztet arra, hogy ne bízzuk el magunkat és tudjuk, hogy Isten az első. Amikor erőtlenek vagyunk, Isten bizonyítja erejét, használ Téged az ő tervében.

Ézsaiás 45:9 Istennek nagyon rosszul esik, amikor saját magunkat lehordjuk. Inkább legyünk olyanok, mint amilyennek Isten megalkotott, mint amilyenek mi akarunk lenni. Ne az életünk végén bánjuk meg, hogy nem Jézus cselekedetei szerint éltünk. – javasolta Teodóra, majd felolvasott egy George Macdonald idézetet:

„Inkább legyek olyan, amilyennek Isten megalkotott, mint a legnagyszerűbb teremtmény, amit csak kitalálhatok, mert az a tény, hogy megszülettem Isten gondolataiban és megalkotott engem, a legkedvesebb, leghatalmasabb és legértékesebb gondolat számomra.”

Engedjük tehát magunkat egy magasabb szintre emelni és őrizzük meg a harmóniát, építsünk ki magunk körül szeretetteljes közeget. És, hogy mi a Te értéked? Járj utána és élj vele!

 

Ivanits Annamária