Befogadva és elfogadva

Közeleg a KKE 16. születésnapja. De Te hallottál már a Keresztény Közösség Egyesületről (KKE)? Szeretnél egy nagy család tagja lenni? Egy közös célért küzdeni? Példaértékű életet élni? Hogy miben van a titok? Gyere el a KKE-be, ismerd meg, az ajtó nyitva áll előtted.

 

Először is kitérek arra, mi az a KKE. Demény Gézát, a KKE pásztorát és vezetőjét felkeresve ekképp beszélt az egyesületről: „A KKE a Keresztény Közösség Egyház rövidítése. Ez egy kis egyház volt, amíg meg nem szüntették a kis egyházakat. Így átalakult keresztény egyesületté. Ez egy Biblia alapú, Jézus központú keresztény gyülekezet Székesfehérváron és Budapesten. A gyülekezetet 2000-ben egy amerikai misszionárius házaspár alapította Dennis és Kim Sandretzky, amikor a családjukkal együtt Magyarországra, így Székesfehérvárra jöttek. Viszont ők már visszautaztak Amerikába egy új gyülekezetet plántálni.”  

Mit ad a KKE az embereknek?

Otthont.

Nem csak egy hely, ahová eljárunk és részt veszünk az alkalmakon, hanem A Hely, ahová hazaérkezünk. Egy második család ez. Keresztény Közösség Egyesület (KKE) egy olyan ökumenikus közösség, ami nyitott az új emberekre, fontosnak tartva és megbecsülve a régi tagokat. A barátságokról és kapcsolatokról szól, ahová bárki bármilyen háttérből vagy felekezetből jöhet és így tudunk egymás családja lenni.

Kórházat.

„A gyülekezet az a hely, ahol ki tud az életünk virágozni, helyre tud állni. Sokszor nehéz háttérből jönnek be a fiatalok vagy felnőttek és szükségük van gyakorlati segítségre az életükben, bármilyen problémával is küzdenek. Lehet ez alkohol vagy drog, párkapcsolati problémák, stressz, minden, ami mindannyinkat érinthet a mai világban, próbáljuk erre a megoldást megválaszolni a Biblia segítségével.” 

Hadsereget.

„Szeretnénk továbbadni Jézus Krisztus örömüzenetét, hogy meghalt értünk a kereszten és feltámadt.”

 

Géza, milyen témakörökről szoktál tanítani?

„Próbálok nagyon gyakorlatias módon megközelíteni dolgokat, természetesen a Bibliai alapelvekkel. Hiszem azt, hogy a Bibliában megtalálható minden válasz. Az a cél, hogy nagyobbá tegyük az otthonunk falait, kitoljuk és minden ember számára otthont tudjunk biztosítani.”

Minden vasárnap vannak összejövetelek, ezek a KKE vasárnapok. Ilyenkor mindenki részt vesz az alkalmon, aki a gyülekezet tagja, azaz gyerekek, fiatalok, fiatal felnőttek, felnőttek és idősebb generáció, de természetesen nyitott mindenki számára, aki fel szeretné fedezni a helyet. Bár az előkészületek már a délelőtti órákban zajlanak, amikor is a tagok saját maguk építik fel a színpadot, hang- és fénytechnikát, próbálnak. Hivatalosan délután 16 órakor kezdődik az esemény, ami magába foglalja a fél órás dicsőítést, azaz a közös éneklést. Ezt követi az 1-1,5 órás előadás, amit rendszerint a pásztorok vagy a házi csoportok vezetői tartanak. Az összejövetel után egy gyors összepakolás következik, majd akinek van kedve, maradhat a csoportos beszélgetésen és vacsorán, amit a székesfehérvári Alba Pláza éttermében fogyasztanak el. Hét közben tartanak úgynevezett házi csoportokat (HCS), amik korosztályokra vannak bontva, és amit mindig más lakásán rendeznek meg. Ilyenkor együtt esznek, beszélgetnek és imádkoznak a jelenlevők.  

Egy vasárnapi alkalom

A KKE különböző kulturális programokat is szervez, így például a már országszerte is ismert Tojáskereső versenyt, ami egy húsvéti program 2-12 éves gyerekek számára, a Karácsonyi Tündöklés néven ismert karácsonyi koncertet, anyák napi műsort, vagy a KKE keresztény tábort, illetve számtalan sport programot és rendezvényt, mint például a párnacsatát, baseball tábort, Keresd a zászlót! akciót és hasonló kisebb mozgalmakat.

A KKE történetében már nem egy sorsfordulat történt, éppen ezért felkerestem H. Imrét, továbbá G. Szilviát és megkérdeztem tőlük, milyen volt az életük a KKE előtt és miben változtak meg, mióta elültették magukat a gyülekezetben?

 

Milyen volt az életed a KKE megismerése előtt, mesélj kicsit ezekről az időkről!

Geo: Nem igazán kaptam szeretetet. Gyerekkoromban molesztáltak. A családban egyfolytában csak veszekedtünk, apa korán meghalt.

Imi: Sivár életem volt. Sokkal nehezebben tudtam az emberekkel kapcsolatot kiépíteni. A világban is elég sokszor kaptam visszautasítottságot.

Geo: Többször próbáltam öngyilkos lenni, hogy vége legyen ennek az egésznek. Kipróbáltam a füvet, a drogot is kis mennyiségben.

Imi: Halálfélelmem is volt. Sokáig egy rettegés és félelem volt bennem a továbblépésben is.

 

Miben változtál meg és mit kaptál amióta a KKE tagja vagy?

Geo: Sokkal vidámabb és magabiztosabb vagyok, mióta a gyülibe járok.

Imi: Annyira furcsa volt, hogy megbíztak bennem emberek és képesnek tartottak dolgokra.

Geo: Szeretnek és elfogadnak.

Imi: Ez egy család! Szeretném ezt továbbadni másoknak is.

Geo: Ez biztosan Isten volt, most már így visszagondolva utólag. Tényleg… Ő mentett meg. Ő akarta, hogy legyen még jövőm.

Imi: Bármi van, mi visszafuthatunk hozzá és ez egy annyira fantasztikus érzés. Isten elküldte az Ő egyetlen fiát, hogy minket megmentsen és ez nekem egy hatalmas dolog, amit fel sem tudok fogni. Ez képes életeket megváltoztatni, szíveket átformálni. Csodálatos érzés, amikor láthatom az emberek életét, hogy Isten egyszerűen csak átkarolja őket és ott jó változások történnek.

A Keresztény Közösség Egyesületben tehát nem arra fókuszálnak, ami elválaszt, hanem ami összeköt. Gondolok itt arra, hogy a KKE tagjai között vannak katolikusok, reformátusok, baptisták, evangélikusok. Nem az a lényeg, hogy ki milyen formában éli meg a kereszténységét, hanem hogy egy Istenben hisznek. Demény Zsanett vezető szerint nem probléma az, hogy ha vannak az emberek között bizonyos hitbeli eltérések, a lényeg Jézus Krisztus, ami összeköt és mindenki számára nyilvánvalóvá válik általa az igazság és az még mélyebbé fogja tenni a kapcsolatokat. Első körben azt látjuk a Bibliában – folytatja beszédét Zsani -, hogy Jézus soha nem ítélt el senkit, bármilyen volt. Bárkin segített. Azt látom, hogy ez a legnagyobb hiba a mai egyházakkal, hogy bírálják az embereket és ez az, amit mi szeretnénk megtörni. Bárki jöhet és el van fogadva úgy, ahogy van.

 

Ivanits Annamária