Ha május, akkor ballagás?

 

Mint minden évben, idén is elballag sok „vén diák”, hogy nem sokra rá megmérettessen az Érettséginek nevezett sokakra frászt hozó utolsó nagy – középiskolai – szeánszon…

 …hogy aztán a főiskolán, egyetemen vagy más jó hírű intézményben megtanulhassák, mit is jelent a tanulás, avagy kikerülve a nagybetűs ÉLET-be, megkezdhessék felnőtt éveiket.

 Különös érzés járni-kelni ilyenkor a városokban, látni a sok-sok tablót, a tablóról visszaköszönő arcokat, akik megmérkőznek a napokban az olyan nyalánkságokkal, mint a Perzsa Birodalom, meg az ütemhangsúlyos verselés… Sokan vannak köztük, akik bízva-bíznak, hogy hamarosan érettek lesznek – hisz’ jóllehet főzni, vasalni még nem tudnak (??), de hála a derék oktatási rendszernek, a Pitagorasz tételről már mindent tudnak…   

Bevállalósabb társaik úgy döntöttek, halmozzák az élvezeteket, s még egy fórumon megmérettetik magukat. Most pedig vissza a tablókhoz!

Idén is megrendezik tudniillik a KÖZMAG (vagyis a Középiskolások Magazinja) és a Tablók jóvoltából az Országos Tablóversenyt (részletek a www.tablokon.hu-n), mely talán nyereményeivel vonzza a diákokat, talán csak a játék és a verseny izgalmának varázsával kecsegtet. Akárhogy is, üdítő izgalom az érettségik dzsungelében.

https://www.facebook.com/kozmag.hu/?fref=ts

https://www.facebook.com/TablokOn/?fref=ts

Ennek jártunk most utána, melyben kalauzként a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola 12/A. osztályának végzős diákjai is mellém szegődtek. 

Hat közös év után készülnek az érettségire és várják izgatottan a verseny kimenetelét is.

Hogy miért versenyeznek?

 A válasz így hangzott:

„Hat együtt töltött évünk alatt, melyet a német-angol nyelv szakirányon töltöttünk el, rengeteget tanultunk egymástól, kaptunk a közösségtôl, ezért szeretnénk megnyerni ezt a lehetőséget, melynek segítségével eltölthetnénk egy utolsó kirándulást egymás társaságában.”

Véget ér egy szakasz számukra idén tavasszal, de kezdődik valami új és felemelő, amiért érdemes lesz a jövőben is élniük és küzdeniük. Nos, akárhová is veti őket az Élet, a következő hetek-hónapok eseményei örökre bevésődnek emlékezetükbe!

Sok sikert és kitartást nekik az érettségihez és – természetesen – a tablóversenyhez!

 

A cikket írta: dr. Ivanits Viktor Miklós, közreműködött: Ivanits Annamária