Ohanami, Sakura ünnep az ELTE Füvészkertjében

 

  • „Tudtad… hogy másodpercenként 5 centiméter?
  • Micsoda?
  • Olyan gyorsan hullnak a cseresznyevirág-szirmok.” – hangzott el a dialógus a Másodpercenként öt centiméter című animében

 

„Atya, Úr, Isten, de gyönyörű ez a fa!”  „Ez szebb, mint az állatkertben!”  - hangoztak el a rácsodálkozó megnyilvánulások a botanikus kertbe látogatók szájából.   

2016. április 9-én és 10-én idén is várta a Japánban nagy kultusznak örvendő, ELTE Füvészkertjében levő csodás cseresznyefa a távol-keleti kultúra iránt érdeklődőket, de azokat is, akik csak bele szerettek volna csempészni egy apró értéket hétvégéjükbe. Számtalan kisgyerekes család érkezett, akik a bambusznád-rengeteg és a tó mentén kiterített vörös szőnyegen piknikeztek a cseresznyefa mellett. Azokat is várta a rendezvény, akik szeretnék felfedezni, milyen szépen nyílik a cseresznyefavirág vagy éppen hull a rózsaszín virág a szellőben.

Japánban ilyenkor az ott élők a fa alá terítik a plédjüket, teázgatnak vagy sörözgetnek, beszélgetnek, és együtt merülnek el a varázslatos virághullásban, aminek minden másodpercét megélik.

 

Szombaton a rossz idő miatt pár programot átraktak, így az íjászatot vagy a GO játékot. Vasárnapra viszont többen kimerészkedtek a japán kokeshi baba készítésre, zenei bemutatóra, manga rajzolásra vagy éppen a japán gyógyítás egyik módszerére, a kézrátételes reikire. Számtalan japán csecsebecsét vásárolhattunk, de ha valaki még értékesebb ajándéktárgyra vágyott, a kastély emeleti termében nem csak, hogy megcsodálhatta a kert egyik dolgozójának grafikáit és festményeit, de meg is vásárolhatta azokat.

Tudtad, hogy a kokeshi babából nem létezik két egyforma darab? És azt, hogy körülbelül másfél óra alatt készül el? Hogy miért van ez? Ellentétben sok más tárggyal, ebből a babából nincs sorozatgyártás. Mindenki saját maga készíti, a maga személyiségét vagy jellemvonásait belecsempészve. Idén aki ellátogatott a rendezvényre és kokeshi babát szeretett volna készíteni, már csak a következő alkalmon teheti meg, ugyanis ezen a hétvégén olyan sokan regisztráltak, hogy elfogyott az összes hozzávaló kellék. Az egyik szervezőtől megtudtuk, hogy magát a helyet is kinőtték, ahol a baba készítés művelete zajlik, így jövőre valószínűleg nagyobb helyiséget kap. Vásárolni lehetett azonban egy szettet a baba kellékeivel, amit házilag elkészíthetünk.

Kokeshi babák

A Japánspecialista, a „Japán utazások szakértője” fotóversenyt is hirdet. Ha feltöltöd egy képed, amin rajta vagy a cseresznyefával együtt, páros repülőjegyet nyerhetsz Japánba. Fantasztikus lehetőség, nemde bár?

Ha ezen a hétvégén lemaradtál a programokról, akkor már most jegyezd fel, 2016. április 16-án és 17-én ismét vár Rád az ünnep. Az ismert közösségi oldalon hirdetett programok alapján számíthatunk legközelebb is japán kokeshi-baba készítés workshopra, japán gasztronómia workshopra, japán harcművészetre, így az íjászatra és a kardvívásra, Reikire, ami egy keleti gyógymód, anime- és manga foglalkozásokra, valamint zenei bemutatóra.

 

Ivanits Annamária