Japán Napok a Fővám téri Vásárcsarnokban

A JapánCuccok cég a Magyar-Japán Baráti Társaság segítségével és támogatásával immáron hatodik éve rendezte meg a színvonalas Japán Napokat. 2015. november 10-e és 12-e között, 3 napon keresztül várta a japán kultúra érdeklődőit a rendezvény, aminek a Vásárcsarnok adott helyet.

A JapánCuccok márka célja, hogy megismertesse az érdeklődőket a japán kultúra rejtelmeivel és szépségeivel, így a művészettel, kultúrával, gasztronómiai érdekességekkel és harcművészettel, valamint az általuk készített ruházati és egyéb termékekkel. Erről bővebben saját oldalukon is, http://japancuccok.com/hu -n olvashatunk.

Az apróbb jellegzetesebb japán szuvenírek, mint például japán legyező, kimonószerű ruhák, kulcstartók, pénztárcák, Maneki neko-k, különböző mintájú evőpálcikák mellett a keleti konyhával is találkoztunk. Ha megkívántad a sushit, esetleg a mochi édességet, elkészítették neked. Inkább japán sört vagy sake-t ittál volna? Csak kérned kellett.

Japán teaszertartás

 

A standoknál megállva érdemes felfigyelni a különböző prospektusokra. Az egyiknél ajánlották azt is, ha ellátogatunk a http://www.japanspecialista.hu/ weboldalra, megtudhatjuk, hogy minőségi és megbízható japán utakat szerveznek értékes programokkal, mint például a Sakura tavaszi Japán nagykörút, vagy utazás magyar idegenvezetővel az animék világába és Tokióba, valamint számos más utat. „A Japánspecialista több mint utazási iroda: egy találkozóhely Japán szerelmeseinek. Szeretnénk Önnel is megosztani Japán iránti szenvedélyünket és szakértelmünket! Fedezze fel Japánt, és kérje ajánlatunkat utazása tökéletes megszervezéséhez! Felejthetetlen élményekben gazdag utat kívánunk!” – olvasható oldalukon.

Hogy csak pár programot említsek: megismerkedhettünk a japán természetgyógyászattal, így a Reiki-vel, koncerteken vehettünk részt, mint például Imai Ayane japán szopránénekes előadásán. Holló Viktória bemutatója kapcsán láthattunk kimonos táncot, de hallhattunk érdekes előadásokat a kimonoról, ha épp nem egy japán teaceremónia bemutató közepébe csöppentünk vagy a harcművészeti bemutatóra.

Tudtad, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező japán teaceremónia eltarthat egy órahosszáig is? A ma kor embere legyinthet egyet, hogy őneki erre ugyan nincs ideje… pedig ez nem szimpla teaszürcsölgetésről szól, ami után ott felejted a koszos bögréket az asztal közepén. Sokkal többet rejt magában, mint megtudtuk.

Tisztelet, harmónia, csendesség, könnyed és mégis a hűvös méltóság az üzenet. Te észreveszed benne a szépséget?

A teázás helye egy külön erre a célra felépített fa, illetve bambuszház. A szertartás lépéseit szabályszerűen betartják, lépésről lépésre. Minden meghívott belépés előtt rátalál a lelki nyugalomra, majd miután felkészültek, üdvözölhetik a vezetőt.

A vendégek, amikor megérkeznek a „házigazdájukhoz”, tisztelettel köszöntik őt, amit a mély meghajlás kísér. A tisztálkodás után helyet foglalnak a földön a kimonóban. A vendéglátó a teázás kellékeit megtörölgetve átnyújtja az édességet a vendégeknek, hogy az előre összetört zöldtea (Maccha) kesernyés íze kevésbé legyen erős. Ezt a fajta sűrű, már-már csokoládémassza állagú Koicha teát 20-100 éves ültetvények fiatal leveleiből készítik.

A jelenlegi előadásban egy kevésbé sűrű, Usucha teát kevertek össze bambuszseprűvel, amit, amikor elfogyasztanak, 3 kortyból állhat és az utolsót fel kell szürcsölni. Miután a tea elfogyott, 180 fokkal finoman elfordítják a csészét és szemügyre veszik a pohár szélén található mintát, valamint értékelik alkotóját. A ceremónia befejeztével minden, a teázáshoz szükséges kelléket összepakol a vendéglátó, majd kiviszi, eltisztítja.

Természetesen a legtöbb XXI. századi japán embernek a teaiszogatási szokása eltér a fentebb leírtakról, sokaknak nincs saját teaházuk se órák hosszanti idejük, viszont tagjai teakluboknak, ahol visszacsöppenhetnek a régi hagyományokba.

Megesett, hogy lemaradtál a Japán Napokról? Esetleg még több japán környezetre és programra vágysz még ezen felül is? Szeretnél ismét hasonló közegben, közös érdeklődésű emberekkel megismerkedni? Akkor látogass el 2015. november 28-án és 29-én a Pesti Vigadóba, ahol két napon át kiállítások, bemutatók, színpadi előadások, kimono, hímzés, origami hajtogatás, sushi készítés, sake kóstolás, a koto és mandolin zene, japán dob és még sok más érdekesség mellett a teaszertartás is újra vár Rád!

 

Ivanits Annamária