If we come to Hungary, you shout: Pálinka! Avagy ezúttal is Sabaton

 

A Ghost divison című számmal, amit ágyúdörrenés előzött meg és lángcsóvák kísértek, berobbant a 2015-ös FEZEN fesztivál nagyszínpadára a Sabaton banda. A rajongók között szinte tapintani lehetett az izgatottságot, mikor feszült figyelemmel várták, hogy megérkezzenek a tagok a színpadra. Amikor aztán belecsaptak a lecsóba, a közönség „megőrült”. A mikrofon állványok is a szokottól eltérőek voltak. Hogy mitől voltak olyan különlegesek? Katonai sisakkal és lőfegyverekkel, töltényekkel volt „díszítve”.

 

Sabaton FEZEN fesztiválon, 2015.

„Sabaton! Sabaton!” üvöltést felváltja egy idő után a „Pálinka! Pálinka!” ordítás, ahogy csak a rajongók torkán kifér. Joakim Brodén frontember arcán egy széles mosoly, már-már nevetés látszik, majd a következőket mondja: Whereever we go, they shout 'Sabaton'. If we come to Hungary, they don't shout 'Sabaton', they shout 'Pálinka' instead. Cheers! Azaz Akárhová megyünk, azt kiáltják: Sabaton. Ha Magyarországra jövünk, nem az ordítják, hogy Sabaton, hanem, hogy Pálinka. Egészségetekre!

 Na, de hová rohanunk ennyire előre? Ne hogy már, pont a poén maradjon ki, azaz az együttes felkonferálása… Ember nem volt a fesztiválon, aki nem vette volna észre a kezdést, ugyanis az ágyú durranására megkezdődött a küzdőtéren a tombolás. Ha lehet valamit zúzásnak nevezni, na, akkor az az volt. FEZEN fesztiválon vagyunk, a színpadon a Sabaton együttes zúz. Judas Priest énekese, a 63 éves Rob Halford – aki szintén ellátogatott hozzánk az idei fesztiválra - egy interjúban így nyilatkozott a metál műfajról: „Az izgalom, az erő, és hogy olyan szinten felszabadul az ember, hogy bátran tombol mások előtt.” Ez történt FEZEN fesztiválon is. Ha körbe nézett az ember – jobb esetben valaki nyakában ülve – láthatta a hullámzó, lelkesedő tömeget. Nagyon kitettek magukért, kezdve azzal, hogy a színpadon egy magukat és zenéjüket tökéletesen bemutató plakát volt felfüggesztve, nem is beszélve a harci tankról, amiben a dobfelszerelés volt elrejtve. Ebből lövellt ki a tűzijáték az egyszerre ugráló rajongók felé, nem is beszélve a látványos pirotechnikáról, amitől szinte már „felrobbant” a légkör. Az egyetlen olyan együttes volt az idén, ahol igazán érzékelhető volt a kapcsolat az énekes és a rajongók között. Értem ezt arra is, mikor a közönség azt kiabálta: „Pálinka, pálinka!”, a frontember, Joakim Brodén pedig csak annyit mondott, egészségünkre és már meg is húzta a magyar lélekerősítőt. A koncert végére alig maradt (maradt egyáltalán?!) az üvegben. Őszinte mosollyal, karját széttárva magyarul fejezte be a koncertet: „Köszönöm Fezen!” De már megint hová sietek így előre? 

Sabatonról tudni kell, hogy először 2007-ben jártak Magyarországon és azóta is gyakori visszalátogató vendégeink. FEZEN fesztiválon is másodszorra fordultak meg. A svéd power metált játszó banda 1999-ben alakult. Azóta megjelent hét studio albumuk (Primo Victoria, Attero Dominatus, Metalizer, The art of the war, Coat of arms, Carolus Rex, Heroes). Általuk játszott zene történelmi háborúkról, csatákról szólnak. Az énekesnek, Joakim Brodénnek masszív kisugárzása és megjelenése nagyszerűen passzol a dallamvilághoz. Az erőteljes fizikumú fiatal férfi produkciója irigylésre méltó, ugyanis zseniálisan megmozgatja a rajongókat. Milyen látvány tárult elénk a No bullets fly című számukra? Hogy egy kommersz mondattal éljek: egységben volt az erő. A ritmusra egységesen ugráló tömegben olyan összetartozást lehetett fellelni és olyan szenvedélyt, amit öröm volt nézni. Erőt sugárzott.  Egyetlen percre nem tudott figyelmünk elkalandozni, ám szemünk annál inkább jojózott. FEZEN fesztivál nagyszínpada ezúttal teljesen ki lett használva. Az énekes oda-vissza futkározott, bohóckodott, vagy épp a többi tagot ugratta, amikor épp nem énekelt.

Egyre több, nagyobb hírnévnek örvendő együttes látogat el először vagy újra hozzánk. Felmerül a kérdés, vajon miért van ez? Mivel Magyarország egy kicsiny ország, azt hinné a külföldi híresség, hogy ez a kis ország nem igazán érdekelt bennük. Amikor ellátogatnak, megtapasztalják a magyar rajongók részéről, hogy egyszer nem is kevesen gyűlnek össze, másodszor nagyon lelkes a közönség irántuk. Pont ebből, utóbbiból szeretet sugárzik és ezt az együttes iránti tiszteletet észreveszik és átélik a hozzánk látogató zenekarok is.

Néhány embertől rövid interjút kértem, hogy milyen élménnyel gazdagodott a Sabaton koncert által? Ezeket a válaszokat kaptam:

Titusz: „Az élmény egyszerűen felejthetetlen volt. Főleg a pálinkás rész. Nagyon jó műsort csináltak… sokat mozgott a Sabaton a színpadon, ami jó volt. Így egy pluszt adott a koncertnek.”

Norbi: „Az északiak nagyon szeretnek inni és imádnak Magyarországon koncertezni ráadásul elég kemény pogót csapatnak.”

Alex: „Az tetszett a legjobban, hogy a Banda is élvezte a koncertet, élvezték az egészet, minden egyes percet, és látszik rajtuk, hogy ők csak ennek élnek. Annyira hatása alá vont a zenekar, hogy a koncert után futkostam, ugráltam, fekvőtámaszokat csináltam. Teljesen felpezsdítették a vérem. ”

 

Ivanits A.