Kedvenc magyar fennsíkunkon, Badacsonyban. Egy kis borajánló…

 

Festői környezet, minőségi magyar borok, néhol embert próbáló túraútvonalak, a Balaton part a badacsonyi stranddal, finom ételekkel, barátságos légkörrel.

 

De most térjünk ki pár borfajtára, amit megkóstolhatsz ebben a csodálatos zöldövezetben, pontosabban például a Kovács pincészetben a Badacsonyi hegység felé vezető úton. „Ica mama” saját termelésű minőségi borait nem csak nyáron van lehetőséged megkóstolni, de télen is nyitva áll az ajtó előtted, mint ahogy azt megtudtuk az ott lévő házigazdától. A kínálat sokrétű, megízlelheted többek között a Kéknyelűt, Szürkebarátot, Rózsakövet, Olaszrizlinget, Pinot Noir-t, csak, hogy a fontosabbakat említsem.

 

 

Tudtad, hogy a késői érésű, legmagasabb kálium tartalommal rendelkező és élettani szempontból kiváltképp kedvező Kéknyelű fehérbort kizárólag csak a badacsonyi borvidéken termesztik? A Kovács pincészetben levő kiírást idézve „bora illatos, zamatos, tüzes, kemény, de rendkívül finom savval” rendelkező bor. Nevét onnan kapta, hogy levele kékes-vörös. Tisztán is mennyei finom, viszont a legtöbb pincészetben fröccsként ajánlják.

Amikor a Rózsakőről beszélünk, most nem a legendás, szerelmet hozó badacsonyi bazaltkőről beszélünk, hanem a róla elnevezett borról. Karakterét illetően savasabb, nagyszerű minőség, a Kéknyelűhöz hasonló.

Talán többen tudjátok, hogy legnagyobb területen az Olaszrizlinget termesztik Magyarországon, ami körülbelül hatezer hektárt jelent és ebből hétszáz hektárt Badacsony tudhat magáénak. Az ásványi anyagokat jól begyűjtő, vulkanikus talajon remekül megélő szőlőfajta fehérbora fanyarkásabb.

Pinot grigio, avagy a Szürkebarát. Régmúltra tekint vissza a Franciaországból származó, hozzánk az 1300-as években elterjedő szőlőfajta. A legenda úgy tartja, hogy a szerzetesek telepítették Magyarországra, ugyanis a bora elkészítéskor olyan kellemes ízű, amibe nem szükséges a cukor, ami „tisztátalanná” tenné a misebort.

Egy szó, mint száz, érdemes ellátogatni Badacsonyba, megkóstolgatni a gondosan elkészített finom borokat, esetleg megfogadni a borívók tíz parancsolatát:

„1. Bort soha ne igyál éhgyomorra.

2. Borivás előtt ne egyél édes ételeket.

3. Mindig légy figyelemmel az egyes borfajták hőmérsékletére.

4. Bort mindig megfontoltan, lassan igyál.

5. Apró kortyokban élvezd a bor zamatát.

6. Nemes borokat mindig tisztán igyál, soha ne keverd vízzel.

7. Tarts mértéket a borivásban.

8. Jobban ízlik a bor, ha eszel valami „hozzá illőt”.

9. Szeresd a bort, de légy erősebb nála!

10. Bármikor, mielőtt bort iszol, egy pillanatra gondolj mindig arra, hogy mennyi fáradságos, verejtékes munka van egy pohárnyi nedűben.”

 

Végül maradni pár napot… :)

 

Ivanits Annamária