Badacsonyi borhetek

 

A Balaton, fenséges táj, minőségi borok, kultúra, koncertsorozatok várják az (egyik) kedvenc magyar fennsíkunkra látogatókat 2017. július 14-30-ig.

Egy teljes hét elteltével bátorkodva élek Ranolder püspök szavaival, miszerint „… ez a hely, ahol állunk a világ leggyönyörűbb vidéke…” Még ha sokan nem is értenek ezzel egyet, annyi biztos, hogy most, már ha megkérdeznék tőlem, hogy a Balatonnak melyik részét szeretem a legjobban, - bár látatlanban, mert nem voltam mindenhol- határozottan jelentem ki, hogy Badacsony és környéke. Ez az, amit megtapasztaltam, ez az, amibe beleszerettem, ez az, ami teljesen rabul ejtett.

Picit térjünk ki a borokra. Tudtad, hogy a késői érésű, legmagasabb kálium tartalommal rendelkező és élettani szempontból kiváltképp kedvező Kéknyelű fehérbor szőlőjét kizárólag csak a badacsonyi borvidéken termesztik? A Kovács pincészetben levő kiírást idézve „bora illatos, zamatos, tüzes, kemény, de rendkívül finom savval” rendelkező bor. Nevét onnan kapta, hogy levele kékes-vörös. Tisztán is pazar, de a legtöbb pincészetben fröccsként ajánlják. Talán többen tudjátok, hogy legnagyobb területen az Olaszrizlinget termesztik Magyarországon, ami körülbelül hatezer hektárt jelent és ebből hétszáz hektárt Badacsony tudhat magáénak. Az ásványi anyagokat jól begyűjtő, vulkanikus talajon remekül megélő szőlőfajta fehérbora fanyarkásabb. A két, a helyen talán legkeresettebb borfajták mellett felsorakozik például a Szürkebarát, Pinot Noir vagy Rózsakő, de még folytathatnám hosszasan a sort.

Egy finom sajttál mellett lehetőség nyílik a kiállító borászok verejtékes munkájának gyümölcsét megkóstolni. Így megtalálható Badacsony központjában a koncertsátorral szemben például az Istvándy Pincészet, Németh Pince, Szeremley Pincészet, Varga Pincészet vagy épp a Folly Arborétum és Borászat. A kedves látogató egy nyereményjátékban is részt vehet az ott kapott programajánló füzettel. Csak annyit kell tennie, hogy minden kiállító borászatnál megkóstol egy hungaricum borfajtát vagy pálinkát és tizenöt pecsét után megajándékozzák egy palack badacsonyi borral. Jó játék, nemde? :)

Ha különleges szuvenírt szeretne valaki hazavinni, érdemes körbenézelődni a vásársoron. Mikulka Ferenc saját készítésű fülbevalóit és ékszereit is megvásárolhatjuk, amik közül külön említésre méltóak a mini badacsonyi borosüvegek, rajtuk a Badacsony vagy épp a Kéknyelű felirattal. Tulipán Műhely facebookos oldalán többet is megtudhatunk.

Ha egy igazán különleges élményre vágyik valaki, akkor nem csak Badacsonyban nézelődik az ember, hanem ellátogat a Folly Arborétum-és Borászatba Badacsonyörsre, ami két vonatmegállóra van Badacsonytól. Az arborétum különlegessége, hogy öt generációra visszamenőleg foglalkoznak a különleges cédrusok és fenyők ültetésével, illetve a borászattal. Nem hiába örvend nemzetközi elismertségnek. A Kisörsi hegy nyugodt oldalában szeretettel várnak mindenkit például egy levendulaszörpös rosé fröccsre vagy más borkülönlegességekre, miközben megcsodálhatják a balatoni panoráma mellett a számtalan fenyőfélét és azok tobozait. Talán az „erdő” fő érdekessége a pinus coulteri, azaz az óriástobozú fenyő, ami Kaliforniából származik. Tobozai elérhetik a 45 cm-es hosszúságot és az 5kg-ot. Nem lenne kellemes érzés, ha a fejünkre pottyanna egy ilyen… :) Toboza, mikor megérik, nagy csattanással zuhan a földre, - olvashatjuk az arborétumban a fa mellett kihelyezett táblán.

Tehát július 30-ig még van lehetőség ellátogatni a badacsonyi borhetekre, viszont ha ebből kimaradnál, nemsokára, azaz szeptember 8-10-ig szeretettel vár a Badacsonyi Szüret, ahol részt vehetsz a szüreti felvonulásban, borászati gasztronómiai és kulturális programokban, ahol a szabadtéri koncertek keretében a Margaret Island és a Zaporozsec szórakoztat majd.

 

Ivanits A.